Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «κίτρινα γιλέκα» εκφραστές κλίματος δυσαρέσκειας

Τα «κίτρινα γιλέκα» εκφραστές κλίματος δυσαρέσκειας

Οι αυξήσεις στη βενζίνη ήταν απλά η αφορμή για να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο. Η αιτία είναι οι συνεχείς φορολογικές αυξήσεις που οδηγούν στα όριά τους πολλούς Γάλλους, εκτιμά η ανταποκρίτρια της DW Ολυμπία Τσίπηρα

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, γνωστοί πλέον από τα κίτρινα γιλέκα που φορούν, διαδηλώνουν και αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, με αφορμή τις γενναίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών περίπου 8.000 χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε συγκρούσεις δεκάδων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Λεωφόρο των Ηλυσίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 άτομα, ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 100.

Η αντίδραση του προέδρου Μακρόν στο Twitter ήταν ιδιαίτερα έντονη: «Ντροπή σε εκείνους που επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας, σε συμπολίτες τους και δημοσιογράφους. Για τέτοιες πράξεις βίας δεν υπάρχει θέση στην χώρας μας».

Δεν ήταν συνηθισμένη η Λεωφόρος Ηλύσιων σε εξεγέρσεις. Χρειάστηκε να διαδηλώσουν χθες τα «κίτρινα γιλέκα» για να μετράει και αυτή σήμερα τις «πληγές» της από τη σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Των διαδηλωτών που νιώθουν αγανάκτηση για τις φορολογικές αυξήσεις εδώ και πέντε χρόνια, που διολισθαίνει σταθερά στη φτώχεια. Στα 9 εκατομμύρια υπολογίζονται οι φτωχοί σήμερα στη Γαλλία.

Το 78% θεωρεί ότι τα «κίτρινα γιλέκα» αγωνίζονται για το κοινό συμφέρον

Οι αυξήσεις στα καύσιμα ήταν απλώς η αφορμή. Η ανασφάλεια για το άδειο βαλάντιο στο τέλος του μήνα ήταν εκείνη που πυροδότησε την, χωρίς προηγούμενο, λαϊκή κινητοποίηση. Η πείνα υπήρξε πάντα αδελφή της εξέγερσης.

Πολλοί ταξίδεψαν ολονυχτίς για να φθάσουν στο χθεσινό ραντεβού στο Παρίσι, στα Ηλύσια με στόχο το προεδρικό μέγαρο και την πλατεία Κονκόρντ, εκεί που οι επαναστατημένοι πρόγονοι τιμώρησαν κάποτε τους βασιλείς τους. Δεν τα κατάφεραν τελικά γιατί η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή. Θα ξαναπροσπαθήσουν όμως. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε σήμερα για το ερχόμενο Σάββατο. Και όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε πολλά σημεία της χώρας όπου συνεχίζουν πεισματικά τη δράση τους τα «κίτρινα γιλέκα»: «Είμαστε συνταξιούχοι και έχουμε χρόνο και πείσμα» παραδέχθηκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Στην κινητοποίηση έχουν θέσει όλες οι ηλικίες.

Τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Odoxa-Dentsu δίνει ότι σχεδόν το 77% των Γάλλων θεωρούν δικαιολογημένη την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», το 78% μάλιστα εκτιμούν ότι αγωνίζονται για το γενικό συμφέρον και το 62% ότι δεν κάνουν χρήση βίας.

Την ίδια στιγμή το 82% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ακυρώσει τις αυξήσεις στα καύσιμα που προγραμματίζει για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Με ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον η κοινή γνώμη αναμένει να παρακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη το διάγγελμα του προέδρου Μακρόν προς τον γαλλικό λαό.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024