Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα του Γιώργου Βασιλειάδη

Το στοίχημα του Γιώργου Βασιλειάδη

Μόνο ο Βασιλειάδης θα μπορούσε να κάνει ένα νόμο για να δώσει το δικαίωμα σε κάποιον που έχει ποσοστό σε στοιχηματικές εταιρείες να έχει και μετοχές και αξιώματα σε ΠΑΕ.

Από τότε που δημιουργήθηκε το υφυπουργείο Αθλητισμού, από την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, δεν υπάρχει υφυπουργός Αθλητισμού που να μην καταθέσει το δικό του αθλητικό νομοσχέδιο: ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Κάθε φορά που ένα νομοσχέδιο κατατίθεται, ένα πράγμα καταλαβαίνεις: ποιες είναι για τον συντάκτη του οι προτεραιότητες σχετικά με τον ελληνικό αθλητισμό.
Για τον προκάτοχο του Βασιλειάδη, τον Σταύρο Κοντονή π.χ. οι προτεραιότητες ήταν δύο: η πρώτη να δείξει ότι μπορεί να συγκρουστεί με τις διοικήσεις των ΠΑΕ και την ΕΠΟ και η δεύτερη να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο να δείχνει ότι ανησυχεί για το ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Ο Κοντονής όντως έδειξε ότι είναι ικανός για καβγάδες και για αυτό έγινε και υπουργός Δικαιοσύνης.
Φυσικά κανένα πρόβλημα της βίας δεν έλυσε και για αυτό σήμερα είναι εκτός κυβέρνησης: επιβραβεύτηκε η επιθετικότητά του, αλλά πλήρωσε την αναποτελεσματικότητά του. Ωστόσο είχε κάποιους στόχους και τους υπηρέτησε. Να με κάψει ο Θεός αλλά στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Βασιλειάδης, το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι έχει κάποιους φίλους και για αυτούς νοιάζεται. Τίποτα άλλο.

Πρωί

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει κάμποσα προβλήματα και σίγουρα για κάποια από αυτά ίσως να χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει προπονητής, αθλητής ή κάποιου τύπου υπεύθυνος που να έχει ξυπνήσει ένα πρωί και να έχει προβληματιστεί για το αν κάποιος που κατέχει ποσοστό σε εταιρεία στοιχήματος μπορεί να είναι μέτοχος ή πρόεδρος ομάδας.
Αποκλείεται αν ρωτήσεις εκατό ανθρώπους στον δρόμο για τα προβλήματα του αθλητισμού να βρεθεί ένας (έστω μεθυσμένος…) που να σου πει ότι είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση η σχέση των κατόχων μετοχών εταιρειών στοιχημάτων με τις ΠΑΕ. Είναι πιθανότερο κάποιος να σου πει πως στους ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών πρέπει να απαγορεύεται να έχουν ποσοστά μετοχών σε ΠΑΕ (πόσω μάλλον διοικητικές θέσεις…) όταν ρητά απαγορεύεται σε αθλητές, προπονητές και διαιτητές να παίζουν στοίχημα! Μόνο ο Βασιλειάδης θα μπορούσε να κάνει ένα νόμο για να δώσει το δικαίωμα σε κάποιον που έχει ποσοστό σε στοιχηματικές εταιρείες να έχει και μετοχές και αξιώματα σε ΠΑΕ. Αν το είχε κάνει αυτό υφυπουργός της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ θα είχε βγει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (που θα κρατικοποιούσε τον ΟΠΑΠ με ένα νόμο και ένα άρθρο) και θα «χε χαλάσει τον κόσμο.

Αρθρο 82

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι στο άρθρο 82 – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 2725/1999 (Α» 121) του σχεδίου νόμου που παρουσίασε ο Βασιλειάδης. Το άρθρο αναφέρει πως για να έχει δικαίωμα κάποιος (που είναι «βασικός μέτοχος ή εταίρος α) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ (ΟΠΑΠ ΑΕ) ή β) εταιρείας που παρέχει παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης) να κατέχει μετοχές ή οποιαδήποτε άλλη θέση σε μία ΠΑΕ, θα πρέπει να κατέχει ποσοστό μικρότερο του 15% του συνολικού μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου μιας, οποιασδήποτε, στοιχηματικής εταιρείας. Λένε ότι είναι μια διάταξη φωτογραφική: μακριά από μένα αυτές οι κακές σκέψεις!
Ασε που αν αυτό ισχύει εγώ δεν βλέπω τη φωτογραφία του Δημήτρη Μελισσανίδη (για τον οποίο κάποιοι νομίζουν ότι όλα γίνονται…), αλλά τη φωτογραφία του κυρ Αλέκου του Φλαμπουράρη, του μόνιμου θαμώνα του ΟΑΚΑ στα ματς της ΑΕΚ. Το ωραίο είναι ότι κάποτε λέγανε πως άνθρωπος του Φλαμπουράρη είναι ο Κοντονής: ίσως και να ήτανε, αλλά τέτοια τροπολογία δεν τόλμησε. Ενώ ο Βασιλειάδης όχι μόνο την παρουσίασε, αλλά θα την υπερασπιστεί πιστεύω και στη Βουλή γιατί στους φίλους του δεν θέλει να χαλάει χατίρι.
Ελπίζω να μην του κάνουν κριτική για αυτό το νομοθέτημα αριστούργημα διαπλοκής που εμφάνισε: ας τον παραινέσουν να επιτρέψει το στοίχημα και στους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους αθλητές. Ανθρωποι είναι κι αυτοί κι έχουν ανάγκες…

Στάλιν

Να σημειώσω, επειδή ο υφυπουργός είναι άνθρωπος πάνω από όλα, πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν και κάτι μπουλκουμέ διατάξεις για τους προέδρους των Ομοσπονδιών και τη θητεία τους. Τρόμαξαν μήπως ο υφυπουργός έχει βάλει κανένα όριο στον κυρ Γιώργη τον Βασιλακόπουλο π.χ., αλλά είδα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Μπορεί άνετα να είναι πρόεδρος της ΕΟΚ οκτώ χρόνια ακόμα! Λέγεται ότι στο γραφείο του έχει μια προτομή του Στάλιν, που είδε κάποτε ο λιθουανός προπονητής Γιόνας Καζλάουσκας και έβαλε τα κλάματα. Αν την έχει ακόμα, ας τη δωρίσει στον Βασιλειάδη: έναν τίμιο αριστερό έτοιμο να κερδίσει το στοίχημα του αθλητισμού…

Πλάκα

Ελπίζω πάντως να μην τον πάρουν στην πλάκα στη Βουλή, όταν και εφόσον θα συζητηθεί το νομοσχέδιο. Διότι αν αρχίσουν όλοι να χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου «κύριε Βασιλειάδη κερδίσατε το στοίχημα…», ή «μπράβο για το στοίχημα που βάλατε», ή «συγχαρητήρια γιατί η ίδια η πολιτική σας καριέρα είναι ένα στοίχημα…», θα γελάσει το πελεκούδι.

Δυσκολίες

Πάντως και το αφεντικό της ΑΕΚ του χρωστά ένα ευχαριστώ του υφυπουργού και του κυρ Αλέκου: οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Αυτές οι μέρες δεν είναι εύκολες για τον Μελισσανίδη γιατί η γκρίνια των οπαδών της ΑΕΚ έχει γιγαντωθεί και το σημερινό ματς της ΑΕΚ με τον Αγιαξ είναι κομβικό. Οι οπαδοί της ΑΕΚ επειδή έχουν δει την ομάδα στη Γ’ Εθνική δεν θα αρχίσουν τις διαμαρτυρίες, ούτε τις αποδοκιμασίες: απλά θα κόψουν το γήπεδο κι αυτό είναι το χειρότερο. Διότι το να τα βάλεις με τον Σιμόες, τον Μπακασέτα και τον Λαμπρόπουλο απλά γιατί λήγουν τα συμβόλαιά τους και ζητάνε περισσότερα χρήματα δεν σε κάνει ήρωα στα μάτια των οπαδών: μάλλον μαρτυρά μια αδυναμία να φτάσεις σε συμφωνίες γιατί δεν θες να πληρώσεις, παρά δείχνει πυγμή. Και άντε ας πούμε πως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν ένα παλιόπαιδο που δεν δέχθηκε να κρατήσει την υπόσχεσή του και να συνεχίσει στην ΑΕΚ χωρίς να πάρει αύξηση, ετούτοι εδώ τι κακό έκαναν;

Νόμος

Ο Σιμόες συμφώνησε με την ΑΕΚ όταν αυτή αγωνιζόταν στη Β» Εθνική. Ο Τάσος Μπακασέτας πήγε στην ΑΕΚ αρνούμενος να υπογράψει στον Ολυμπιακό, μολονότι ο Πανιώνιος τα είχε βρει με τους Ερυθρόλευκους. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος παίζει σε κάθε ματς όσο μπορεί καλύτερα. Τι παράπονο μπορεί να έχει η ΑΕΚ, ώστε οι παίκτες αυτοί να μη δικαιούνται μια αύξηση και να μένουν και εκτός ομάδας;
Νομίζω ότι ο Μελισσανίδης λέγοντας ότι έπρεπε να πληρώνουν για να παίξουν στην ΑΕΚ υπερβάλλει. Θα ήταν προτιμότερο να ζητήσει από τον Βασιλειάδη να κάνει μια νομοθετική ρύθμιση και να του λύσει κι αυτό το πρόβλημα…

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024