Η υπόθεση του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με έναν ελβετό πρώην έμπορο τέχνης, οδήγησε σε νέες απαγγελίες κατηγοριών στο Μονακό, αυτήν τη φορά σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πολ Μασερόν, καθώς και τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αστυνομίας, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Φέρονται να βρίσκονταν υπό την επιρροή του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco. Όλοι τους κατηγορούνται για παθητική αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και για παραβίαση του απορρήτου της προανάκρισης, με το δικαστή Εντουάρ Λεβρό να εκτιμά επίσης πως διαθέτει αρκετές ενδείξεις για να προσθέσει υποψίες για παθητική διαφθορά.

Από τους τρεις αστυνομικούς σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Κριστόφ Χαγκέ, επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας, και ο αναπληρωτής του, Πατρίκ Φουζαρί, παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ ο πρώην διευθυντής δημόσιας ασφάλειας, Ρεζίς Ασό, έχει συνταξιοδοτηθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Συνολικά, εννέα άτομα -μεταξύ των οποίων ο Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης της AS Monaco, η δικηγόρος του Τετιάνα Μπερσεντά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φιλίπ Ναρμινό, η σύζυγος και ο γιος του τελευταίου- έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα αυτήν την εβδομάδα έπειτα από ακροάσεις και ανακρίσεις, που προκάλεσαν κύμα σοκ χωρίς προηγούμενο στο πριγκιπάτο.

Ο Ναρμινό συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα το Σεπτέμβριο του 2017, όταν ξέσπασε η υπόθεση, δυόμισι χρόνια έπειτα από μια αγωγή του Ριμπολόβλεφ σε βάρος του Ιβ Μπουβιέ, ενός πράκτορα διαμετακόμισης από τη Γενεύη που έγινε έμπορος τέχνης, τον οποίον ο ρώσος ολιγάρχης κατηγορεί ότι είχε υπερτιμολογήσει τα έργα που του πούλησε αποσπώντας του ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τη συνέργεια μιας κοινής φίλης, της Τάνια Ραπό.

Σε ένα στάδιο αυτής της δικαστικής διαδικασίας, που είχε σκοπό την αναγνώριση της απάτης και την επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών, βρέθηκαν ενοχοποιητικά SMS στο κινητό τηλέφωνο της δικηγόρου του Ριμπολόβλεφ, που έμοιαζαν να δείχνουν πως ο τελευταίος επωφελούνταν από τις καλές σχέσεις της δικηγόρου του με τους επικεφαλής της αστυνομίας του Μονακό, προκειμένου να παγιδεύσει τον Μπουβιέ. Η αστυνομία του Μονακό είχε ειδοποιηθεί για την άφιξη του Μπουβιέ από την Ελβετία στο πριγκιπάτο από τη δικηγόρο του ρώσου δισεκατομμυριούχου, προτού τον συλλάβει, στις αρχές του 2015.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’, ο οποίος εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco στον Ριμπολόβλεφ το 2011, δεσμεύτηκε ότι θα πέσει άπλετο φως «με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο».

Η δικαστική έκβαση της υπόθεσης παραμένει απρόβλεπτη. Οι δικηγόροι του Ριμπολόβλεφ θεωρούν πως η χρησιμοποίηση του τηλεφώνου στη διαδικασία πλήττει το απόρρητο των επικοινωνιών της δικηγόρου και είναι παράνομη. Έχουν προσφύγει στο αναθεωρητικό δικαστήριο του Μονακό, το οποίο θα μπορούσε να εκδώσει την απόφασή του το 2019.