Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλεπάλληλες οι αλβανικές προκλήσεις ακόμα και μετά την κηδεία Κατσίφα

Αλλεπάλληλες οι αλβανικές προκλήσεις ακόμα και μετά την κηδεία Κατσίφα

Μπορεί να ταλαιπώρησαν την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα για 11 μέρες μέχρι να αποφασίσουν να παραδώσουν τη σορό του, ώστε να τελεστεί η κηδεία, όμως ακόμα και τώρα οι Αλβανοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν τους τόνους στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση «σωπαίνει»

Μπορεί να ταλαιπώρησαν την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα για 11 μέρες μέχρι να αποφασίσουν να παραδώσουν τη σορό του, ώστε να τελεστεί η κηδεία, όμως ακόμα και τώρα οι Αλβανοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν τους τόνους στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση «σωπαίνει».

Την αρχή έκανε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος την Πέμπτη, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. «Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Εκείνος που ήρθε να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και έφυγε» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «Μην ανησυχείτε, η Αλβανία δεν «ντροπιάζεται» από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και φωνάζουν σαν κοράκια» ενώ συνέχισε λέγοντας:

 «Άθλιοι που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν σέβονται, και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους, που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Η χώρα τους, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τους δικούς της χοίρους και γαϊδούρια».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. «Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντι-Αλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι «θαμμένοι» με πανό ρατσιστικά, αντι-Αλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία».

Δυναμιτίζουν το κλίμα οι Αλβανοί

Ωστόσο το θέμα δεν σταματάει εκεί. Σήμερα Παρασκευή το αλβανικό ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στους 52, οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονται, καταλογίζεται η οργάνωση ενεργειών σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανίας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι 52 Έλληνες που κηρύχθηκαν «personae non gratae» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα. Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος».

Μάλιστα, πάει ένα βήμα παρακάτω χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» προς την Αλβανία «τα όσα έγιναν από άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα και κακοποίησαν τον σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας το τελετουργικό ταφής σε απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, τον νόμο και τις φιλοσοφικές παραδόσεις αυτής της χώρας» ολοκληρώνει.

Προκλητικοί από την αρχή οι Αλβανοί

Ωστόσο οι αλβανικές προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Οι Αλβανοί δεν έδειξαν από την αρχή καμία διάθεση να συνεργαστούν, όταν χιλιάδες Έλληνες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να παρευρεθούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης όταν στα σύνορα οι Αρχές απαγόρευαν σε αρκετούς έλληνες να περάσουν στην Αλβανία χρησιμοποιόντας διάφορες, σχεδόν παράλογες, δικαιολογίες.

Σύμφωνα με καταγγελία πολίτη στο in.gr, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος, ρωτούσαν τον κόσμο πόσα χρήματα έχουν επάνω τους.

Ακόμα ένας πολίτης στη συνέχεια κατήγγειλε ότι του απαγόρευσαν να περάσει τα σύνορα, λέγοντας του ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα, ότι δηλαδή αναφέρει και η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ενώ στη συνέχεια τον απείλησαν ότι αν δεν γυρίσει πίσω στην Ελλάδα «σε παίρνω αυτόφωρο και δεν γλιτώνεις ποτέ από εδώ».

Ενώ και μια δικηγόρος, φίλη της οικογένειας έκανε λόγο για απίστευτη ταλαιπωρία στην διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων πριν περάσει τα σύνορα.

Προσαγωγές και «πόλεμος νεύρων»

Και όμως η ταλαιπωρία των Ελλήνων δεν σταμάτησε εκεί, αφού και μετά το πέρας της κηδείας, όπου ο κόσμος είχε υποδειγματική συμπεριφορά και δεν και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 12 προσαγωγές, με τη δικαιολογία ότι ήθελαν κάνουν «εξακρίβωση στοιχείων».

Όπως καταγγέλλουν οι προσαχθέντες, ο σκοπός των αλβνικών αρχών ήταν να προχωρήσουν σε «πόλεμο νεύρων».

«Δέκα ώρες μας ανέκριναν οι αλβανικές αρχές παρόλο που είχαμε όλα τα νόμιμα έγγραφα» είπε χαρακτηριστικά ο βορειοηπειρώτης Ανδρέας Κούρτης, που είναι δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Αττικής.

 «Ενώ ακολουθούσαμε την πορεία μας για τον προορισμό μας, ξαφνικά πετάχτηκε ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας μπροστά μας και μας σταμάτησε. Οι αστυνομικοί μας ζήτησαν τα χαρτιά μας, ενώ εξακολουθούσαν να έρχονται αυτοκίνητα της ασφάλειας. Σε λίγο οι αστυνομικοί μάς ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου. Τους ζητήσαμε τον λόγο και μας απάντησαν πως πρέπει να γίνει εξακρίβωση στοιχείων παρόλο που είχαμε τα χαρτιά μας» είπε για την περιπέτεια του ένας από τους προσαχθέντες και συνέχισε:«Μας χωρίζουν την παρέα και πήρε κάθε αυτοκίνητο έναν από εμάς», συνεχίζει. «Μετά από σαράντα λεπτά, βρεθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα και μας έβαλαν σε διαφορετικά γραφεία και ξεκίνησε η ανάκρισή μας. Τι κάνουμε στην Αλβανία; Γιατί ήρθαμε; Από πού μπήκαμε; Με κάτι τέτοιες ερωτήσεις κρατώντας μας περίπου δέκα ώρες. Από μεριάς μας οι απαντήσεις ήταν ειλικρινείς και μάλιστα τους είπαμε πως δεν ζούμε πια στην παλιά εποχή εκτός αν έκανα λάθος και θα έπρεπε να φοβάμαι».

«Ήρθαμε για τον Κωνσταντίνο που πιστεύουμε ότι έχασε άδικα την ζωή του και όχι για να πάρουμε την Βόρειο Ήπειρο. Από τις 16:30 το μεσημέρι έως τις 03:00 το πρωί. Λυπούμε πολύ γιατί το 1989-1991 δώσαμε αγώνες για να πέσει αυτού του είδους η δικτατορία χάνοντας και ανθρώπους μας από τους βασανισμούς. Δεν περίμενα πως το 2018 θα υπήρχε το ίδιο πράγμα. Οι αστυνομικοί έκαναν την δουλειά τους, είχαν εντολές από ανωτέρους τους και φυσικά ήταν πολιτικό το θέμα. Το αυτοκίνητο μου το πήρα σήμερα το πρωί μετά από τρεις ώρες ταλαιπωρία καθώς το βράδυ μου είπαν πως έχει κλείσει το παρκινγκ και δεν μπορούσαν να μου ανοίξουν. Ήθελαν να φτιάξουν κάτι χαρτιά και διάφορα άλλα» είπε ο Ανδρέας Κούρτης, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Αττικής.

«Κηδεία με αντιαλβανικό κάλεσμα»

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα αλβανικά Μέσα έριχναν λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για «κηδεία με αντιαλβανικό κάλεσμα».

«Μετά τη θρησκευτική τελετή, το πλήθος των νεοφερμένων από την Ελλάδα συνόδευσε το φέρετρο Κατσίφα με εθνικιστικά τραγούδια και αντι-αλβανικά συνθήματα» ανέφεραν τα αλβανικά ΜΜΕ.

«Το πλήθος είχε επίσης μια μεγάλη σημαία που έγραφε ‘’Βόρεια Ήπειρος’’, ενώ τα άτομα φώναζαν »Αλβανοί, απομακρυνθείτε! Εδώ είναι Ελλάδα»» αναφέρει επίσης δημοσίευμα.

Η αντίδραση από ελληνικής πλευράς

Παρ’όλα αυτά η αντίδραση από ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζεται από «χλιαρή» έως ανύπαρκτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ρίξει το βάρος στα… προεκλογικά δωράκια των προσλήψεων αφήνοντας τους Αλβανούς ανεξέλεγκτους να δυναμιτίζουν το κλίμα.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Πέμπτη ως μέρα πένθους, λέγοντας ότι για την οικογένεια είναι δικαιολογημένη η οργή και ο θυμός, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη μέρα έπραξε τα δέοντα ωστόσο επισήμανε ότι το δυσάρεστο αυτό συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής με τη γείτονα χώρα.

Ως ΥΠΕΞ, πάλι ο Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε μια άνευρη ανακοίνωση ζητώντας «ουσιαστικές διευκρινίσεις» για τη απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες.

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στις αθλιότητες του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δεν υπάρχει απάντηση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024