Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομολογία Τσίπρα ότι είναι όμηρος του Καμμένου

Ομολογία Τσίπρα ότι είναι όμηρος του Καμμένου

Να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος με τα σχέδια Μητσοτάκη όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ευχήθηκε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, κατανοεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο συγκυβερνήτης, αλλά (του) υπενθύμισε ότι προέχει η ανάταξη της χώρας. Πιστεύω ότι θα πάρει την κρίσιμη απόφαση,

Να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος με τα σχέδια Μητσοτάκη όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ευχήθηκε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha την Πέμπτη. Όπως είπε, κατανοεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο συγκυβερνήτης, αλλά (του) υπενθύμισε ότι προέχει η ανάταξη της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα πάρει την κρίσιμη απόφαση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ομολόγησε εμφανώς προβληματισμένος: «Δεν ξέρω αν θα φύγει ή αν δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα».

Η αναφορά αυτή παραπέμπει στο ενδεχόμενο να ρίξει ο Πάνος Καμμένος την κυβέρνηση, όπως έχει πολλές φορές υποστηρίξει πάνω στο «ψευδοαντάρτικό» του για το Μακεδονικό, όταν ερωτάται για το τι θα πράξει όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα «ταυτιστεί με τα σχέδια παλινόρθωσης του παλιού καθεστώτος», ενώ σε άλλη αποστροφή του σημείωσε ότι ο συγκυβερνήτης: «Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση».

Κοντολογίς, ο Αλέξης Τσίπρας εύχεται να μην κάνει πράξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την απειλή να ρίξει την κυβέρνηση. Θεωρεί βέβαιο ότι θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και πιθανολογεί ότι ενδεχομένως να φτάσει στο σημείο να αποχωρήσει και από την κυβέρνηση, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί να περισώζεται από την αξιοπιστία του, αλλά εύχεται να μην υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που πιθανότατα θα καταθέσει η ΝΔ και να επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει το έργο της ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Θα φτάσω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα φτάσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του και θα πάρει και 20 μέρες επιπλέον, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για να καταλήξει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019. Παράλληλα τόνισε ότι η κάλπη θα δείξει την πραγματική εικόνα -κόντρα στις δημοσκοπήσεις-, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα κερδίσει την αναμέτρηση και υπογράμμισε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Μητσοτάκη.

«Στοίχημα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει»

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, έβαλε και στοίχημα γιαυτό και εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του «η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».

Διέψευσε Κοτζιά

«Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν προτίμησε να «θυσιάσει» τον κ. Κοτζιά μετά τη σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τις καταγγελίες του τέως υπουργού Εξωτερικών, σημείωνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για χρηματισμό από τον Τζορτζ Σόρος.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή Κοτζιά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι ήταν σε γνώση του και πως ο ίδιος του είχε ζητήσει να πάει στον εισαγγελέα τα γνωστά δημοσιεύματα.

Δόγμα Πολάκη

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για να κερδίσει η κυβέρνηση τις εκλογές, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.

«Αν το «δόγμα Πολάκη» είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι» αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα».

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Ανέφερε ωστόσο ότι βασική σκέψη είναι «να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο», και να μην πέφτουν κυβερνήσεις λόγω της εκλογής του ΠτΔ.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά». «Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».

Οι αμερικανικές βάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση απέναντι στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις για να προσθέσει ότι δεν ζητήθηκαν, αναφέρθηκε ωστόσο σε μία καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ γιατί είναι κρίσιμος εταίρος. Και η Ελλάδα είναι κρίσιμη χώρα. Το δόγμα που ακολουθούμε είναι πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής. Αξιοποιούμε στο έπακρο όσα μπορούμε να πάρουμε από σχέσεις με ΗΠΑ, έχουμε ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με Ρωσία και αραβικές χώρες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τουρκικές απειλές

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές ο κ. Τσίπρας είπε «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», προσθέτοντας ότι: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων».

Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συνεργαστεί ή να κρατά αρνητική θέση και θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει ένας ενεργειακός χάρτης με Κύπρο – Ισραήλ – Αιγυπτο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ως μέρα πένθους, λέγοντας ότι για την οικογένεια είναι δικαιολογημένη η οργή και ο θυμός, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη μέρα έπραξε τα δέοντα ωστόσο επισήμανε ότι το δυσάρεστο αυτό συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής με τη γείτονα χώρα.

Συμφωνία με Εκκλησία και… χιλιάδες προσλήψεις

«Αμοιβαία επωφελή» χαρακτήρισε τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας στα οικονομικά οφέλη και τις δυνατότητες που δημιουργούνται και για το Κράτος από την «επίλυση εκκρεμοτήτων» δεκαετιών, με τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Σημείωσε ότι η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας δίνει τη δυνατότητα να απελευθερώσει το δημόσιο 10.000 θέσεις (σ.σ. αφού δεν θα λογίζονται πλέον οι ιερείς ως δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα αποχωρήσουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών), «προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες προσλήψεις στο μέλλον, σε τομείς που έχουμε ανάγκη».

Είπε ειδικότερα ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Επισήμανε ότι ήδη η επιτροπή εδώ και έναν χρόνο έχει καταγράψει την περιουσία 22 μητροπόλεων. Σημείωσε ότι «από αυτή την αξιοποίηση, που θα ξεκινήσει άμεσα, υπολογίζουμε ότι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει όλο ή μεγάλο μέρος αυτής της επιδότησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. «Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω».

Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι). Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. ‘Αρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.

Είπε αναλυτικότερα επ’ αυτού ότι ήδη το 2019 και παρά την καταστροφολογία ότι θα φέρουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, τελικά φέραμε αντίμετρα, χωρίς μέτρα. Τόνισε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Πολιτεία από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σήμερα λιμνάζει, είναι αμφισβητούμενη, είναι μη αξιοποιήσιμη, αλλά και μεγάλο μέρος της μη αμφισβητούμενης που εθελοντικά θα βάλουν στο Ταμείο οι μητροπόλεις προς αξιοποίηση 50:50. Σε μια δεκαετία θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά από την αξιοποίηση για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. ‘Αρα θα έχει πολύ μεγάλη και οικονομική ωφέλεια το κράτος και η Εκκλησία, η οποία θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη.

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024