Η χθεσινή αρχική Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους να κύλησε ομαλά μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου παρά το γεγονός ότι εκφράζονται ήδη σθεναρές αντιρρήσεις από μερίδα των κληρικών.

Η κόντρα όμως μεταξύ των δύο πλευρών έρχεται  από πολύ παλιά. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ξεκινάει από το 1985. Συγκροτήθηκε τότε  μια επιτροπή διαλόγου στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης και από την πλευρά της Εκκλησίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (τότε Αλεξανδρούπολης) και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (τότε μητροπολίτης Δημητριάδος).

Ακολουθεί ένα βίντεο με τη σύγκρουση Τρίτση – Χριστόδουλου από πάνελ της εκπομπής «Ανοιχτά Χαρτιά»  με θέμα: Εκκλησιαστική Περιουσία. Σε αυτό το πάνελ συμμετείχαν από την πλευρά της Εκκλησίας οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλος (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) και από την πλευρά της πολιτείας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γεώργιος Κασσιμάτης.