
Τιμή – ρεκόρ έπιασε η επιστολή αυτοκτονίας του Σαρλ Μποντλέρ
Τιμή τριπλάσια από την εκτιμώμενη έπιασε σε δημοπρασία η επιστολή με την οποία ο Σαρλ Μποντλέρ ανακοίνωνε την αυτοκτονία του
Η επιστολή που είχε γράψει σε νεανική ηλικία ο «καταραμένος» ποιητής Σαρλ Μποντλέρ, με την οποία ανακοίνωνε στην ερωμένη του την πρόθεσή του να βάλει τέλος στη ζωή του, πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 234.000 ευρώ, τιμή τριπλάσια από την εκτιμώμενη.
Η αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρσιών Osenat κυμαινόταν μεταξύ 60-80.000 ευρώ. Το γράμμα που έγραψε ο Μποντλέρ τον Ιούνιο του 1845 και απευθυνόταν στη Ζαν Ντιβάλ ανήκει πλέον σε έναν ιδιώτη Γάλλο συλλέκτη.
«Όταν η δεσποινίδα Ζαν Λεμέρ σας παραδώσει αυτήν την επιστολή, θα είμαι νεκρός (…) Αυτοκτονώ επειδή δεν μπορώ πλέον να ζήσω, είναι ανυπόφορο το πόσο κουράζομαι για να κοιμηθώ, πόσο κουράζομαι για να ξυπνήσω» έγραφε ο 24χρονος ποιητής. Προσπάθησε πράγματι να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα μαχαίρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Έζησε άλλα 22 χρόνια και πέθανε το 1867 από σύφιλη.
Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθούν και άλλες επιστολές του Μποντλέρ καθώς και γράμματα που του είχαν στείλει εξέχουσες μορφές των γαλλικών γραμμάτων και τεχνών του 19ου αιώνα.
Η επιστολή του ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά έχει ήδη προαγοραστεί από το Μουσείο Ντελακρουά έναντι 7.540 ευρώ.
- Μύκονος Betsson – Περιστέρι Betsson 92-88: Βήμα οκτάδας από τους νησιώτες (vid)
- Επίθεση σε δύο πλοία με ινδική σημαία στα Στενά του Ορμούζ – Επιβεβαιώνει η Ινδία, έντονη ανησυχία στο Νέο Δελχί
- Από τον Φεβρουάριο του 2001: 60-0 σερί ο Ολυμπιακός κόντρα στον Παναθηναϊκό! (vid)
- WSJ: Ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να επιβιβαστεί σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 10-14: Νέα νίκη για τους «ερυθρόλευκους» που επέκτειναν το ιστορικό σερί
- ΟΦΗ-Λεβαδειακός 2-0: Νίκη των Κρητικών πριν τον τελικό Κυπέλλου, «βλέπουν» και 5η θέση!


