Η πόλη Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ αποτίει φόρο τιμής στη ζωγράφο Τζόρτζια Ο’Κιφ, τη «μητέρα του αμερικανικού μοντερνισμού». Το μουσείο North Carolina Museum of Art φιλοξενεί έκθεση έργων της, τα εστιατόρια και μπαρ της πόλης έχουν εμπνευστεί κοκτέιλ από τα έργα της!

Μπορεί το αλκοόλ να μη συνηθιζόταν στο ράντσο της Ο’Κιφ, έξω από τη Σάντα φε στο Νιού Μέξικο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αυστηρή καλλιτέχνης δεν απολάμβανε ένα ευκαιριακό πάρτι. Αναρωτιέται κανείς όμως, πώς θα αντιδρούσε αν βρισκόταν μπροστά στα 12 κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν επ’ ευκαιρία της έκθεσης «Το Επέκεινα: Η Τζόρτζια Ο’Κιφ και η Σύγχρονη Τέχνη».

Τα εστιατόρια και μπαρ στο Ράλεϊ – αλλά και σε όλη την Πολιτεία -, γνωστά για τις ευφάνταστες εμπνεύσεις τους, άφησαν ελεύθερη την φαντασία τους: κάθε ένα από τα δώδεκα κοκτέιλ έχει ως πηγή έμπνευσης ένα από τα εκθέματα, όπως τις «Πετούνιες» (έργο του 1925) ή το «Jimson Weed» (έργο του 1936). Στα περισσότερα, η βάση είναι ό,τι συνηθίζεται σε ένα κοκτέιλ, από τζιν μέχρι τεκίλα. Σε ορισμένα όμως, η πινελιά που έχει προστεθεί είναι τολμηρή, θα έλεγε κανείς: πουρέ ροδάκινου ή σαρτρέζ, παραδείγματος χάρη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κοκτέιλ «The Sand Hills», το οποίο ο Μάικλ Κίλμπριτζ εμπνεύστηκε από τον πίνακα του 1934 «Μικροί Μωβ Λόφοι».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας