Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είμαστε Ελληνες!»

«Δεν είμαστε Ελληνες!»

Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί υπερπλεονάσματα όχι επειδή είναι καλός μαθητής, αλλά επειδή θέλει μέσω της φορολογικής αφαίμαξης της μεσαίας τάξης να μπορεί να μοιράζει διάφορες παροχές

Τον Απρίλιο του 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την πραγματική, την αυθεντική, τη ριζοσπαστική Αριστερά, μια δημοσιογράφος της Journal du Dimanche επισκέφθηκε το Δουβλίνο με μια ερώτηση στα χείλη: πόσο Ελληνες αισθάνεστε; Με άλλα λόγια, πόσο κοντά αισθάνονταν οι Ιρλανδοί σε έναν άλλο μικρό λαό, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στον οποίο επιβλήθηκε επίσης βαριά λιτότητα προκειμένου να βγει από την κρίση;
Οι Ιρλανδοί έχουν μια έκφραση όταν υποδέχονται έναν νεοφερμένο: «céad míle fáilte», δηλαδή «καλώς ήρθατε εκατό χιλιάδες φορές». Ε, εκείνες τις ημέρες τα θερμά αυτά λόγια είχαν αντικατασταθεί από το σύνθημα «Δεν είμαστε Ελληνες!». Αν οι ιρλανδοί υπουργοί και τεχνοκράτες που μετείχαν σε διεθνείς συνόδους φορούσαν μπλουζάκια – είχε παρατηρήσει ένας δημοσιογράφος -, σίγουρα αυτή τη φράση θα έγραφαν. Οπως είπε έκπληκτος ο διευθυντής μιας startup, «εμείς έχουμε καλές υποδομές, ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα και μια αποτελεσματική δομή για τη συλλογή των φόρων. Τι σχέση έχουμε με την Ελλάδα;».
Το ίδιο θιγμένοι με τέτοιες συγκρίσεις εμφανίζονται σήμερα οι Ιταλοί. «Εμείς δεν είμαστε Ελλάδα, ούτε θα μας κάνετε Ελλάδα!» βροντοφωνάζουν κάθε μέρα ο Σαλβίνι κι η παρέα του. Η απάντηση όμως που παίρνουν από τις Βρυξέλλες είναι απροσδόκητη. Ακριβώς επειδή δεν είστε Ελλάδα, τους λένε, θα είμαστε άτεγκτοι μαζί σας. Ο Τσίπρας σέβεται εδώ και τρία χρόνια τις δεσμεύσεις του και τώρα που μας ζητεί για πρώτη φορά κάτι, δηλαδή να αναβάλει την περικοπή των συντάξεων, θα τον ακούσουμε με προσοχή. Με τον δικό σας προϋπολογισμό, όμως, θα είμαστε αμείλικτοι.
Αυτά τουλάχιστον γράφει η χθεσινή Repubblica. Και αν είναι ακριβή, κάτι διόλου βέβαιο, αποκαλύπτουν μια διπλή σύγχυση από την πλευρά της Ευρώπης. Η μία αφορά τη νομιμοφροσύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί υπερπλεονάσματα όχι επειδή είναι καλός μαθητής, αλλά επειδή θέλει μέσω της φορολογικής αφαίμαξης της μεσαίας τάξης να μπορεί να μοιράζει διάφορες παροχές. Οσο για το ζήτημα των συντάξεων, ο Μάνος Ματσαγγάνης απέδειξε πρόσφατα (4/10) από αυτήν εδώ την εφημερίδα ότι είναι πολύ πιο σύνθετο από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα.
Η δεύτερη παρεξήγηση αφορά την αδιαλλαξία των Σαλβίνηδων. Εθνικιστές, εξτρεμιστές, προκλητικοί, οι ιταλοί ευρωσκεπτικιστές έχουν όμως ένα δίκιο: το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί ένα θρησκευτικό δόγμα. Η Ρώμη μείωσε από το 2009 το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 5% σε 1,7%, αλλά η φτώχεια και οι ανισότητες μεγάλωσαν.
Και τώρα που ζητεί ελαστικότητα για να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, προσκρούει σε τοίχο. Αν όμως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή η ενιαία φορολογία είναι μέτρα μάλλον δημαγωγικού χαρακτήρα, η θέσπιση του «εισοδήματος του πολίτη» μπορεί να αποβεί χρήσιμη.
Ολοι γελάσαμε με τις χορευτικές κινήσεις του Γιούνκερ στα βήματα της Μέι. Αλλά δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024