Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χώρα στον σκουπιδοτενεκέ

Η χώρα στον σκουπιδοτενεκέ

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγορές και οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τους επόμενους μήνες, στην Ελλάδα δεν θα κινείται τίποτε

Ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει στο εξωτερικό εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Και όπου βρίσκεται συναντά ποικίλες αντιδράσεις. Από αδιαφορία έως επιφύλαξη και από περιφρόνηση έως και αποδοκιμασία, όπως φάνηκε στις αφίσες που είχαν κολληθεί στην Νέα Υόρκη και χαρακτήριζαν τον Πρωθυπουργό ανεπιθύμητο.

Στις εμφανίσεις του αυτές ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων. Όπως και ο υπουργός Οικονομικών λίγες ημέρες νωρίτερα. Περιέγραψαν την φαντασιακή εικόνα της χώρας, ελάχιστους έπεισαν και είχαν και μία μικρή… ατυχία.

Όσο επιχειρούσε ο κ. Τσίπρας στην Νέα Υόρκη να πείσει τους ξένους να επενδύσουν λεφτά σε μία χώρα όπου δεν επενδύουν οι ντόπιοι, ήλθε το χτύπημα της Moody’s, η οποία υπενθύμισε: τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία του σκουπιδοτενεκέ.

Αυτή είναι η εικόνα της χώρας που βγήκε από τα μνημόνια. Αυτή είναι η αξιολόγηση των αγορών. Ο σκουπιδοτενεκές τείνει να γίνει ο φυσικός χώρος μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγορές και οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τους επόμενους μήνες, στην Ελλάδα δεν θα κινείται τίποτε.

Όλοι πλέον διατυπώνουν επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις σε κάθε δυνατό πεδίο. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι το πιθανότερο είναι ο Πρωθυπουργός και η παρέα του στην πορεία προς τις εκλογές να ασχοληθούν με ένα και μόνο αντικείμενο: τα πολιτικά παιχνίδια και τεχνάσματα, τα οποία θα του δώσουν ευκαιρία να προκαλέσει πολιτική αναστάτωση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και πολύ περισσότερο το σενάριο εκλογών με απλή αναλογική, είτε με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε για άλλο λόγο, είναι αυτήν την στιγμή η βασική παράμετρος για την στάθμιση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα από την πλευρά των ξένων κυβερνήσεων και επενδυτών.

Όσο αυτό δεν ξεκαθαρίζει, οι πιθανότητες αλλαγής του κλίματος και των διαθέσεων απέναντι στην Ελλάδα εκμηδενίζονται.

Κάπως έτσι, τα σενάρια πολιτικής δολιοφθοράς εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης είναι αυτά που κυριαρχούν και μόνο η κανονικότητα δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα.

Με το δημοψήφισμα στα Σκόπια την προσεχή Κυριακή και την ολοκλήρωση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην γειτονική χώρα, στην ουσία ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ηδη η κινητικότητα στα μικρότερα κόμματα προμηνύει όλα όσα θα πρέπει να αναμένουμε. Πολιτικές εντάσεις, ανορθόδοξο πόλεμο, παρασκηνιακές πιέσεις και ενδεχομένως εκβιασμούς. Μέχρις ότου φανεί πότε και πώς η κυβέρνηση θα φέρει την συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

‘Ολα αυτά, σίγουρα δεν συνθέτουν την εικόνα μίας χώρας που βγαίνει από την κρίση. Μάλλον το αντίθετο.

Αλλά αυτό είναι το μόνο που δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό και την παρέα του…

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024