Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται και πάλι στο πολιτικό σύστημα ύστερα από ένα διάστημα ζυμώσεων για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Οι σεισμικές πολιτικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, ειδικά στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στην Ένωση Κεντρώων, αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί πριν πάρα πολύ καιρό με τις εσωτερικές αντιθέσεις στο Ποτάμι, δημιουργούν μια νέα πολιτική κατάσταση.

Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αυτή την περίοδο σαν μια κινούμενη άμμο, στο παρασκήνιο της οποίας συντελούνται έντονες και αλυσιδωτές διεργασίες, ενώ καταγράφεται ιδιαίτερη κινητικότητα με φόντο και τις βουλευτικές εκλογές που προδιαγράφεται να είναι η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη των τελευταίων ετών.

Έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι την επόμενη περίοδο θα ξεκαθαριστούν πολιτικοί λογαριασμοί με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, τους βασικούς πολιτικούς παίκτες αυτή τη στιγμή, και με τους προβολείς να πέφτουν στα μικρότερα κόμματα που αποσυντίθενται.

Η πίεση που δέχονται οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι, επαναφέρουν τα σενάρια για κινήσεις βουλευτών και στελεχών τους, είτε προς τη ΝΔ, είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν όλους εκτός Βουλής με μόνο το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη να ξεπερνά σε 2 μετρήσεις οριακά το όριο του 3%.

Επί της ουσίας όμως οι διεργασίες της επόμενης περιόδου και όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας. Και στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να μεταβληθούν πλήρως οι  πολιτικοί συσχετισμοί, καθώς κοινοβουλευτικά κόμματα είναι στα πρόθυρα διάλυσης.

Εξάλλου, ο έντονος διπολισμός και το κλίμα σύγκρουσης που διαμορφώνεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με την αύξηση της συσπείρωσης θα τους αποδυναμώσει αρκετά, ενώ θα επιβιώσουν Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Κίνημα Αλλαγής και μένει να δει τι ποσοστά θα καταγράψουν στο εκλογικό φίνις.

Αυτό θα σημάνει έναν νέο πολιτικό χάρτη την επομένη των εκλογών, όπου δεν αποκλείεται μόλις πέντε κόμματα να…σφραγίσουν το εισιτήριο για την είσοδο στη Βουλή.

Και όπως φαίνεται οι μυλόπετρες του νέου μεταμνημονιακού δικομματισμού η διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι τόσο ισχυρές που συνθλίβει τα μικρά κόμματα με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα.

Γράψτε το σχόλιό σας