Ρελάνς της ΝΔ: Οι τρεις πυλώνες για το νέο ασφαλιστικό
Στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο
Στην αντεπίθεση περνά η Νέα Δημοκρατία μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.
Η πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ θα στηρίζεται στη φιλοσοφία «εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερη σύνταξη και αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω», ανατρέποντας έτσι το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου που είναι η τιμωρία της εργασίας.
Στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο.
Το νέο σύστημα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους λογαριασμό μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η σχετική ρύθμιση εισάγεται για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.
Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες εδώ και χρόνια, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.
Με το νόμο Κατρούγκαλου ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης επηρεάζει αρνητικά την αναλογικότητα μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης. Το ποσοστό της σύνταξης δηλαδή μειώνεται αναλογικά όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης και οι καταβαλλόμενες εισφορές. Μάλιστα για ασφαλισμένους με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης η μείωση των συντάξεων τους είναι δεδομένη και κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%.
Όσοι για τις κατώτατες συντάξεις γήρατος, οι πράγματι θετικές διαφορές στην ουσία μετατρέπονται σε αρνητικές, αφού οι απώλειες λόγω κατάργησης του ΕΚΑΣ ή της «εξαΰλωσης» της επικουρικής σύνταξης είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας