Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιαγιά θα με ξεματιάσεις;
Η εθνική μας ξεματιάστρα Γεωργία Βασιλειάδου

Γιαγιά θα με ξεματιάσεις;

Είναι, τελικά, εντυπωσιακό (και ανησυχητικό;) πόσοι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν στα παραδοσιακά ξόρκια.

Αν κατά την πρόσφατη έρευνα που τόσο συζητιέται έξι στους δέκα Ελληνες πιστεύουν στο ξεμάτιασμα, εγώ ανήκω σε εκείνους που δεν αισθάνθηκαν πότε ματιασμένοι και που δεν ζήτησαν ποτέ για να τους ξεματιάσουν. Τον πονοκέφαλο τον αντιμετώπιζα και τον αντιμετωπίζω με ελαφρά παυσίπονα που _ το ορκίζομαι! _ πιάνουν. Όμως, δεν εξεπλάγην με τα αποτελέσματα της έρευνας όπως είδα να κάνουν διάφοροι. Επειδή έχω δεκάδες φίλους που πιστεύουν στο κακό μάτι. Τους αγαπώ με τα ελαττώματά τους και τις αδυναμίες τους. Και επειδή θεωρώ πως συχνά και το ξεμάτιασμα, αυτή η δεισιδαιμονία, είναι ένας τρόπος για να επιστρέφουν στην μητρική αγκαλιά, στην ασφάλεια της παλαιάς κοπής οικογένειας, ακόμα και για να ξορκίζουν την σκληρή, τεχνοκρατική κοινωνία όπου ανήκουν.

Μου άρεσαν όμως εκείνοι οι δύο γονείς που κολυμπούσαν χθες δίπλα μου, και που τους άκουσα, χαλαρά, την ώρα του παιχνιδιού με το παιδί τους, να το βοηθούν να μεγαλώσει ελεύθερο από οπισθοδρομικές θεωρίες και τακτικές.

«Μα είναι δυνατόν οι σύγχρονοι μορφωμένοι άνθρώποι να πιστεύουν στο μάτιασμα;», αναρωτήθηκε η μαμά. «Γιατί δεν είναι;» ρώτησε το δεκάχρονο (πάνω κάτω) αγόρι. «Γιατί είναι μορφωμένοι, γι΄ αυτό», απάντησε ο μπαμπάς. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον μικρό να ρωτά επίμονα τα γιατί και τα πως και με τους γονείς να τον οδηγούν με τις απαντήσεις τους αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο του ορθολογισμού και της επιστήμης.

«Οπότε, αν πονάει το κεφάλι μου, καλύτερα να πάρω ασπιρίνη παρά να με ξεματιάσει η γιαγιά», αποφάνθηκε ο μικρός. «Ακριβώς!», απάντησαν μαμά και μπαμπάς μαζί. «Και αν η γιαγιά επιμείνει;». Οι δύο ενήλικες κοιτάχτηκαν με νόημα.

Ποιος να τα βάλει με τη γιαγιά; «Ε, αν επιμείνει πολύ να την αφήσεις να σε ξεματιάσει, αλλά να μην το πιστεύεις», είπε ο μπαμπάς. Σκέφτηκα πως τελικά ακόμα και σήμερα που το κακό μάτι νικιέται με λίγη παρακεταμόλη, η παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά – μαμά με τις… αλάνθαστες μεθόδους της παραμένει ανίκητη. Το επιβεβαιώνουν και οι δεκάδες φίλοι μου που την έχουν πάντα standby (μια μαμά, μια γιαγιά, μια θεία, αφού κυρίως γυναίκες το ασκούν στο σπορ) να τους ξεματιάζει από τηλεφώνου.

ΥΓ. «Το μάτι», μου λέει μια φίλη που ματιάζεται συχνά, «μπορεί να έχει μία εξήγηση βάσει των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων». Και το ξεμάτιασμα;

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024