Μια αβάντ γκαρντ νότα προσθέτουν τα μπλε μαρέν έργα του Ιβ Κλάιν στους μπαρόκ εσωτερικούς χώρους του Blenheim Palace. Το παλάτι στο Όξφορντσαϊρ – κάποτε ήταν κατοικία του Ουίνστον Τσόρτσιλ – φιλοξενεί πάνω από 50 έργα του Γάλλου καλλιτέχνη.

H έκθεση «Yves Klein at Blenheim Palace», την οποία διοργανώνει το ίδρυμα Blenheim Art Foundation σε συνεργασία με το ίδρυμα του καλλιτέχνη, εξερευνά τις έννοιες της ομορφιάς και ευαισθησίας στα έργα του Κλάιν. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία των μοντέρνων έργων του ζωγραφικής, των γλυπτών του και των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεών του έτσι όπως παρουσιάζονται σε αντίθεση με τον περίτεχνο μπαρόκ εσωτερικό διάκοσμο αυτού του παλατιού του 18ου αιώνα (που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ).

Ο Κλάιν ήταν γνωστός για την αγάπη που έτρεφε στο μπλε χρώμα. Αυτό τον οδήγησε στο να κατοχυρώσει, το 1960, το δικό του ζωηρόχρωμο μπλε μαρέν (λέγεται «International Klein Blue»).

Η έκθεση συμπίπτει με τη χρονιά που θα εόρταζε τα 90ά γενέθλιά του (πέθανε στις 6 Ιουνίου του 1962) και, παράλληλα, σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο ίδρυσης της Blenheim Art Foundation. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που σηματοδοτούμε την πέμπτη χρονιά μας αποτίοντας φόρο τιμής στον Ιβ Κλάιν, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα» δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μάικλ Φραμ.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 7 Οκτωβρίου.