
Σολεδάδ Γκαγέγο-Ντίαθ: Η μεγαλύτερη επένδυση είναι η ανεξαρτησία των Media
Η διευθύντρια της «El Pais» μιλάει στο «Βήμα» για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο χώρος της δημοσιογραφίας, για τη μεγαλύτερη ανταμοιβή ενός δημοσιογράφου, για το εάν έχει φτάσει η «ώρα των γυναικών» στην Ισπανία και γιατί δεν χρησιμοποιεί τα social media
Την ώρα που στην Ισπανία αναλάμβανε μια κυβέρνηση στην οποία πλειοψηφούν οι γυναίκες, ο δημοσιογραφικός οργανισμός Prisa ανακοίνωσε ότι τα ηνία της «El Pais», με συντριπτική πλειοψηφία αναλαμβάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της εφημερίδας, μια γυναίκα· η 67χρονη Σολεδάδ Γκαγέγο-Ντίαθ.
Η μέχρι πρότινος υποδιευθύντρια της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας έχει διανύσει μια διαδρομή 40 ετών στον χώρο και στην ίδια εφημερίδα, χαρακτηρίζοντάς την «εφημερίδα της ζωής της». Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στη δημοσιογραφία, ξεκίνησε να εργάζεται στην «El Pais» από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της. Στην αρχή ως πολιτική συντάκτρια βιώνοντας εκ των έσω τη μετάβαση της πατρίδας της από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία. Μάλιστα, το 1978 μαζί με τους συναδέλφους της Φεντερίκο Αμπασκάλ και Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ κατόρθωσε να εξασφαλίσει και να δημοσιεύσει το πρώτο σχέδιο του ισπανικού Συντάγματος, σπουδαίο κατόρθωμα για την καριέρα της. Την επόμενη χρονιά ξεκινά τη μακρά και ταυτόχρονα λαμπρή πορεία της στη διεθνή ειδησεογραφία ως ανταποκρίτρια σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι.
- Κυβερνήτης Μινεσότα προς το στερνοπαίδι του Τραμπ: «Κάνε αυτό που δεν έκανε ο πατέρας σου…»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Απρίλιος 2026]
- Δουδωνής: Ντροπή η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου που καταστρέφεται – Πού είναι ο υπουργός;
- Κακοκαιρία Erminio: Ανοιχτά τα σχολεία της Αττικής την Τετάρτη – Κλειστά τα νυχτερινά
- Βουλγαρία: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Μπόρισλαβ Μιχάιλοφ
- Πλακιάς για δίκη Τεμπών: Οι εμπλεκόμενοι να επιδείξουν σοβαρότητα όπως αρμόζει στα παιδιά μας

