Δεν πέρασαν παρά πέντε μήνες από το ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας των Ιταλών ψηφοφόρων προς τα παραδοσιακά ιταλικά κόμματα, ψηφίζοντας μαζικά τις λαϊκιστικές δυνάμεις των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα και η καταστροφή της γέφυρας στη Γένοβα – με τους 43 νεκρούς – ανέδειξε τους λόγους εκείνης της ψήφου διαμαρτυρίας.

Έφερε στο προσκήνιο μια συναισθηματική αντίδραση σε χρόνια καλλιέργειας ανισοτήτων και νεποτισμού, καθώς και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που προκλήθηκε από την στασιμότητα της οικονομίας. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» χαρακτήρισε τον τόπο της καταστροφής «Ιταλικό Ground Zero», θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτης σημαντικών αλλαγών. «Χρειαζόμαστε ριζικές παρεμβάσεις – πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά», αναφέρουν τον τελευταίο καιρό πολιτικοί αναλυτές.

Η τραγωδία έριξε φως στις αντιφάσεις της Ιταλίας. Τα χρήματα για το οδικό δίκτυο μειώθηκαν από 14 δισ. δολάρια το 2007 σε 5 δισ. το 2015. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν ανέκαθεν επικριτικό στην κατασκευή υποδομών, αντίθετα με την ακροδεξιά Λέγκα.

Ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, Τζιοβάνι Ορσίνα σχολιάζει: «Είναι η πρώτη μεγάλη καταστροφή που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση. Αντέδρασαν γρήγορα, πολύ συναισθηματικά και αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους, όμως στην πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές στο πως επιθυμούν να προχωρήσουν την κατάσταση».
Είναι άγνωστο τι θα συμβεί στους 600 κατοίκους που μένουν κοντά στα υπολείματα της γέφυρας και αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους που κινδυνεύουν. Οι αξιωματούχοι στη Γένοβα φοβούνται ότι η πόλη θα παραλύσει, μια και πλέον είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση στο λιμάνι, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Οι Γενοβέζοι παρακολουθώντας την απραξία της κυβέρνησης και καθώς θυμούνται ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε αντιταχθεί στην δημιουργία εναλλακτικής οδού προς το λιμάνι. Και έτσι τώρα, σε μια περιοχή όπως η Λιγουρία όπου το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο είχε έρθει πρώτο σε ψήφους, οι ψηφοφόροι φαίνεται να το ξανασκέφτονται.