Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια -  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί. Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια, ενώ συνεχής είναι η ενίσχυση των δυνάμεων. Επί ποδός η κυβέρνηση, έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για το περιορισμό της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας να κηρύσσεται το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, σημαίνοντας συναγερμό στο κρατικό μηχανισμό, αλλά και την κυβέρνηση που γνωρίζει καλά ότι μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει κανένα περιθώριο αστοχιών και λανθασμένων χειρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε έγκαιρα η εκκένωση των χωριών που κινδύνευαν, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ από νωρίς πάρθηκαν από την Αστυνομία μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ό,τι δηλαδή έπρεπε να έχει γίνει και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ειδικότερα, το Πυροσβεστικό Σώμα εκτιμώντας σε αυτήν την περίπτωση σωστά την κατάσταση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς και τοπικούς παράγοντες πρόκειται ίσως για τη δυσκολότερη φωτιά στην περιοχή, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, την εκκένωση της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών, καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Ο πρωθυπουργός, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Μαξίμου, ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και συνεχώς για τις εξελίξεις τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και από τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

Σε εξέλιξη δε μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, που συγκλήθηκε δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως επισημαίνεται στην τελευταία ενημέρωση που έκανε το βράδυ η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Αμεση, και από ότι φαίνεται αποτελεσματική, ήταν αυτή τη φορά και η αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με την ενεργοποίηση αυτή ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο, τονίζοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης θα επιχειρούν όλη νύχτα για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, που μετέβη στο σημείο από την πρώτη στιγμή,  διαβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει ουδείς κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς και καμμένα σπίτια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μπακογιάννης: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε για την πυρκαγιά πως πρόκειται ίσως για μία από τις δυσκολότερες που έχει αντιμετωπίσει η Περιφέρεια μέχρι στιγμής, με τον δυνατό αέρα να δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής καθώς αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Τέλος, έκανε έκκληση προς τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής ενώ συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων – Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, που συγκλήθηκε εκτάκτως και συνεδριάζει παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του γγ Γιάννη Ταφύλη, συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής «σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 12 Αυγούστου, στις 15:23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

» Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας».

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στον τόπο της πυρκαγιάς συντονίζει ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς Βόρεια Εύβοια

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία διέκοψε από νωρίς την κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ειδικότερα, λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στη 49η Χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κόμβο Καστέλλα, παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται προς Αρκίτσα, μέσω των ferry boats, τα οποία θα εξυπηρετούν του πολίτες όλο το βράδυ.

Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τα Ψαχνά.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία.

Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

Αισιόδοξη η Πυροσβεστική

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200.

Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι των χωριών έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024