Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, διακοπή κυκλοφορίας [Εικόνες]

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, διακοπή κυκλοφορίας [Εικόνες]

Οι διαστάσεις που έλαβε η φωτιά ανάγκασε την Πυροσβεστική ήδη από νωρίς το απόγευμα να δώσει εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους δύο οικισμών: Κοντοδεσπότι και Σταυρό. Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία από και προς Βόρεια Ευβοια. Συνεχής ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας, και μαίνεται ανεξέλεγκτη μέχρι τούτη την ώρα, έχοντας δημιουργήσει μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταύρος και Κοντοδεσπότης.

Στην πυροσβεστική, στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και και στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποδείχθηκαν μοιραία.

Έτσι στην περίπτωση της Εύβοιας διατάχθηκε άμεσα η εκκένωση των χωριών που κινδύνευαν, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης, λαμβάνονται από νωρίς μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Δεν έχει υπάρξει ουδείς κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, διαβεβαιώνει ο υπουργός Β.Αποστόλου που έχει μεταβεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς και καμμένα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί

Οι διαστάσεις που έλαβε η φωτιά ανάγκασε την Πυροσβεστική νωρίς το απόγευμα να δώσει εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους των δύο οικισμών: Κοντοδεσπότι και Σταυρό.

Γύρω στις 18:00 το χωριό Κοντοδεσπότι με περίπου 250 κατοίκους είχε εκκενωθεί πλήρως, καθώς η φωτιά το έχει περικυκλώσει.

Η εκκένωση του χωριού Σταυρός ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού, λίγο μετά τις 19:00, όπου έφτασαν λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς γύρω στις 20:00 έχει γυρίσει πάλι προς την πλευρά του χωριού Κοντοδεσπότι, με την Πυροσβεστική να μιλά για συνεχείς αναζοπυρώσεις.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς Βόρεια Εύβοια

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ειδικότερα, λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: α) στην 16η χ.θ της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα και β) στην 49η χ.θ της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στη διασταύρωση Πηλι.

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κόμβο Καστέλλα, παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται προς Αρκίτσα, μέσω των ferry boats, τα οποία θα εξυπηρετούν του πολίτες όλο το βράδυ. Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς Ψαχνά.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία.

Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

Ενισχύονται οι δυνάμεις για την πυρόσβεση

Με τη φωτιά να είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης, συνεχώς ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και επιπλέον οχήματα της πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας κατευθύνονται προς το σημείο.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  και οχήματα των δήμων.

Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός και σημείωσε πως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μπακογιάννης: Ελπίζουμε πως η μάχη θα κερδηθεί

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που το ΑΠΕ-ΜΠΕ εντόπισε στο χωριό Κοντοδεσπότης, δήλωσε ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς.

Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

«Πολύ δύσκολη η φωτιά»

Για πολύ δύσκολη φωτιά είχε μιλήσει εξ αρχής ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Είναι «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής» έλεγε νωρίτερα.

«Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

«Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Πρόκειται για μια περιοχή με πυκνή βλάστηση και πολλά πεύκα» τόνισε ο κ. Ψαθάς και συμπλήρωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν άμεσα ωστόσο «λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Σκάι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες από τη φωτιά ενώ προληπτικά, βρίσκεται σε ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Χαλκίδας.

Μετά τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων στο έργο της πυρόσβεσης από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα μετά τις 20:00 επιχειρούν 62 οχήματα με 186 πυροσβέστες.

Επίσης επιχειρούν 40 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 5 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη και δύο πετζετέλ, τα οποία ωστόσο μόλις αρχίσει να βραδιάζει θα σταματήσουν.

Παράλληλα κινούνται και άλλα οχήματα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Βίντεο από το Πύρηνο μέτωπο την Εύβοια. Δείξτε Προσοχή στην Ευρύτερη περιοχή στα Ψαχνά Ευβοίας. Κοινοποήστε.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

SOS!!!!!!! Aπο την περιοχή Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.Δείξτε μεγάλη προσοχή!!! Οι άνεμοι πνέουν εντάσεως 6-7 μποφόρ.Βίντεο: Δαυίδ Πριόνας.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024