
Σταθάκης : Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού χωροταξικού σχεδίου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά ευρύτερη πολιτική συνεννόηση
«Η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή. Επίσης είπε «πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο, γι’ αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας».
Ο κ. Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στο χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές. Όπως τόνισε, «η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές: Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία».
Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είπε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. Δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία. Ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως έχει αποκατασταθεί το 80% των υποσταθμών της ΔΕΗ και 6.200 συνδέσεις που καταστράφηκαν. Η επανασύνδεση των οικιών προϋποθέτει να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν την τελική αποτίμηση και τελική σύνδεση. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοπικά γραφεία σε αυτήν την περιοχή για το σκοπό αυτόν.
Όσον αφορά το περιβάλλον, δήλωσε πως το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή, ενώ ο Νέος Βουτζάς είναι. Θα βγει πράξη αναδάσωσης για την περιοχή και θα καθαριστεί. Οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των δασαρχείων.
Χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση, λέγοντας πως στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100%. Δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι δάσος. Το ίδιο θα γίνει και με τις παραλίες. Ολοκληρώνοντας όλα αυτά, η Ελλάδα θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά για την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων.
Για τα ρέματα ο κ. Σταθάκης είπε ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησής τους από τους δήμους, κάτι που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη πρόστιμα σε ιδιώτες και δήμους για κατάληψη ρεμάτων.
- Χιλιάδες μέδουσες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες
- Στην Αθήνα ολόκληρος μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι – Η Ευρώπη σε στεγαστικό αδιέξοδο
- Χολ ενόψει Final Four: «Νιώθουμε καλά, να παίξουμε το μπάσκετ μας»
- Από την ηρεμία μέχρι τη νοσταλγία, αυτές είναι οι τάσεις που θα καθορίσουν τις φετινές διακοπές
- «Πώς νίκησα το NATO ως Ρώσος στρατηγός – Δεν πρόλαβε να ρίξει τουφεκιά»
- ΑΕΚ: Με Βάργκα κόντρα στον Ολυμπιακό, εκτός αποστολής ο Στρακόσα (pic)

