Θα το ζήσουμε και αυτό. Σαν να μην μας έφταναν όλα τα άλλα – η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη που απομακρύνει την γηραιά ήπειρο από τα ιδανικά και τις αξίες της, έρχονται και οι αμερικάνοι να οργανώσουν μια «ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση».

Ερχεται δηλαδή, ο Στιβ Μπάνον ο υπερσυντηρητικός πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για να δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Ευρώπη ώστε να την καταλάβουν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές. Και μετά ίσως προχωρήσει και αλλού.

Η οργάνωσή του λέγεται Movement, δηλαδή Κίνημα και θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες, σε μια συμβολική κίνηση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart βρισκόταν στο Λονδίνο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκεπτόταν την Ευρώπη και στη βρετανική πρωτεύουσα, έχοντας εγκαταστήσει το αρχηγείο του σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, συναντήθηκε με εκπροσώπους συντηρητικών οργανώσεων από όλη την ήπειρο. «Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία μας που θα ξεκινήσουμε να στρατολογούμε προσωπικό» ανέφερε ο Μπάνον σε συνέντευξή του στο Daily Beast.

‘Ηδη από πέρσι ο Στιβ Μπάνον είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» με την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, λέγοντας της: «Αφήστε να σας λένε ρατσιστές. Να φοράτε τον χαρακτηρισμό ως παράσημο στο στήθος». Συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και με τον βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ. ‘Ομως η πρώτη χώρα που φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο είναι η Ιταλία, με τον νέο λαϊκιστικό ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. «Η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά. «Εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε».

Πρώτη μάχη που θα δώσει είναι οι ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. «Είναι πολύ σημαντικές, διότι πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση μεταξύ του λαϊκισμού και του κόμματος του Νταβός», υποστηρίζει ο ακροδεξιός πολιτικός. «Θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ευρώπη». Διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί σε κάποια ευρωπαϊκά κόμματα την ένταξή τους στο δίκτυό του, λέγοντας ότι «δεν αναζητούμε εθνικιστικά κόμματα όμως κάποιοι τύποι όπως οι Σουηδοί Δημοκράτες ή οι Αληθινοί Φινλανδοί (σκανδικαβικά ακροδεξιά κόμματα) θα ταίριαζαν τέλεια».
Με τις αδύναμες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με την φόρα που έχουν πάρει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, ο Στιβ Μπάνον μπορεί να μην έχει και πολύ δουλειά.

Η απραξία των Βρυξελλών και οι συγκρούσεις των κρατών-μελών υπονομεύουν το ευρωπαϊκο οικοδόμημα εδώ και χρόνια. Μετά την επιτυχή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο Μπάνον εξάγει λαϊκιστική τεχνογνωσία. Ο Μάιος και οι εκλογές δεν απέχουν πολύ. Θα μπορέσει κάποιος να σταματήσει την χιονοστιβάδα που έρχεται κατά πάνω μας, πριν πλακώσει όλα όσα ξέρουμε.