Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Στηρίζει τους σκηνοθέτες η ΕΡΤ

Στηρίζει τους σκηνοθέτες η ΕΡΤ

Η νέα σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στοχεύει στο αίσθημα ασφάλειας για τους εργαζομένους και σε υψηλά αισθητικά αποτελέσματα

Προς τη διασφάλιση των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών «ώστε να μπορούν με επαγγελματική άνεση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να παράγουν το έργο τους» κινήθηκαν προσφάτως η ΕΡΤ ΑΕ και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Οι πολύωρες και πολύμηνες διαβουλεύσεις εκπροσώπων της ΕΕΣ με τη Διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται ότι απέφεραν τελικά καρπούς και έτσι η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΕΣ κ. Χάρη Παπαδόπουλο.

«Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ αποδέχθηκε τη νέα σύμβαση εργασίας που πρότεινε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, για να προστατεύονται οι έλληνες σκηνοθέτες από τη σημερινή αναρχία των εργασιακών σχέσεων και να εμπεδωθεί η μακρόχρονη συνεργασία όλων μας προς όφελος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Σκηνοθετών.

Σύμφωνα με τον Χάρη Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη νέα σύμβαση οι αμοιβές των σκηνοθετών αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των αμοιβών που ίσχυαν ως τώρα. «Το θεωρούμε σημαντικό γιατί τα νέα ποσά αμοιβών αποτελούν διασφάλιση μιας μίνιμουμ αποζημίωσης για έναν δημιουργό που πλέον εργάζεται κυρίως περιστασιακά. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημιουργός θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο εργάζεται για τη δημιουργία ενός έργου».

Αναλυτικότερα, η εν λόγω σύμβαση «δεσμεύει τον τηλεοπτικό παραγωγό ως προς τις αμοιβές του σκηνοθέτη στον προϋπολογισμό έργου που θα καταθέτει προς έγκριση στη Δημόσια Τηλεόραση. Συγχρόνως αναβαθμίζει τον ρόλο του ίδιου του παραγωγού, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να επιλέγει αξιοκρατικά τους καταλληλότερους σκηνοθέτες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της πρότασής του».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το τελικό κείμενο της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ για την υπογραφή της σύμβασης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου με αρ. πρωτ. 930/22.06.2018, την προφορική εισήγηση της κυρίας Σουλτανιά, που χειρίστηκε το σχέδιο της σύμβασης για το νομικό μέρος, αποφασίζει και εγκρίνει την κατάρτιση σύμβασης με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την επέκτασή της σε σκηνοθέτες που δεν αποτελούν μέλη της, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην εν λόγω εισήγηση…».

Ολα τα παραπάνω βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, πάντα ακούγονται πολύ όμορφα στις αρχικές ανακοινώσεις. Στην πράξη όμως, όπως έχει κατά καιρούς αποδειχθεί, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και τη σκυτάλη παίρνουν η γκρίνια, η διαμαρτυρία και η καταπάτηση όλων όσα έχουν συμφωνηθεί. Ευχής έργον λοιπόν αυτή η σύμβαση να αποτελέσει βάση για μια ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης ΕΡΤ και ΕΕΣ και όχι μια αναβάθμιση που στηρίζεται στο θεαθήναι.

Only in

Ποιος είναι ο Demis Hassabis, ο «γκουρού» της ΑΙ με τις ελληνικές ρίζες

Ποιος είναι ο άνθρωπος που το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023