Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπόρις πήρε τ' όπλο του

Ο Μπόρις πήρε τ’ όπλο του

Παρότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για την Τερίζα Μέι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Αφορμή για την παραίτηση τόσο του Τζόνσον που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου «σκληρού Βrexit», όσο και νωρίτερα του αρμόδιου υπουργού για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις, ήταν η αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.
Στην επιστολή του ο Τζόνσον αναφέρει ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit». Η παραίτηση του μετέτρεψε την μανιασμένη αυτή Δευτέρα για την Τερίζα Μέι από μια κρίση για την πολιτική του Brexit σε μια κρίση για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Η παραίτησή του αν και έγινε για το πρώτο είχε στόχο το δεύτερο. Ο Ντέιβις παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την πολιτική της Μέι για τους τελωνειακούς και εμπορικούς δεσμούς του Λονδίνου με την Ευρώπη. Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επειδή θέλει να γίνει εκείνος πρωθυπουργός. Ο Ντέιβις παραιτήθηκε για θέμα αρχής. Ο Τζόνσον δείχνει να παραιτήθηκε για το προσωπικό του συμφέρον.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τα επιθυμεί. Ο προκλητικός Μπόρις δεν έχει πολλές συμπάθειες μέσα στο κόμμα των Τόρις. Πολλοί χαίρονται που τον βλέπουν εκτός. Τον τελευταίο καιρό επαινεί διαρκώς τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου να καταστρέψει όποια διεθνή συμφωνία και συμμαχία μπορεί. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ μελών των Συντηρητικών για τον διάδοχο της Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον κατετάγη τέταρτος – πρώτος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Ο Τζόνσον, επί χρόνια διευθυντής του περιοδικού «Σπεκτέιτορ» δεν έχει κρύψει ποτέ τις μεγάλες του φιλοδοξίες. Ακόμα και όταν αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της αρχηγίας των Τόρις το 2016 συνέχισε να συμπεριφέρεται σαν να είναι υπεράνω όλων. Εχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του – και αυτό είναι ένα κοινό που μοιράζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για την Τερίζα Μέι. Εχει χαρτιά στα χέρια της, μεταξύ των οποίων και την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ομως τίποτα δεν θα είναι εύκολο τον επόμενο χρόνο, μέχρι να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ. Και, φυσικά, τίποτα δεν θα είναι εύκολο κατόπιν.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι εκεί να περιμένει το πρώτο στραβοπάτημα της Μέι. Ούτως ή άλλως το μεγάλο θέμα θα είναι οι όροι με τους οποίους θα γίνει το Brexit. Και πόσο διαφορετική θα είναι η επόμενη μέρα στο Λονδίνο.

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024