Η ζέστη επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα
Η κλιματική αλλαγή που έχει συντελέσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και σε αύξηση αλλά και ένταση των καυσώνων, καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη μιας κύησης
- Μαξ Πλανκ: Ισάξιος και ισότιμος του Αϊνστάιν
- Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής στα κόκκινα αγροτικά δάνεια
- Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Προστατεύοντας τα ζώα, προστατεύουμε και τον πλανήτη μας
- Ακρότητες Μπαλάσκα για Ρομά: «Τώρα θα τους πάμε αίμα, με ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους»
Ο ζεστός καιρός μειώνει τις πιθανότητες κύησης και το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει ο περιβαλλοντικός οικονομολόγος Αλαν Μπαρρεκα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Demography, αναφέρεται ότι ο ερευνητής και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εννέα μήνες μετά τον χειμώνα δηλαδή, αναφέρονται οι περισσότερες γεννήσεις στις ΗΠΑ. Έτσι αποφάσισαν να μελετήσουν στοιχεία γεννήσεων για τα τελευταία 80 χρόνια.
Από την αξιολόγηση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καθοριστική αρνητική επίδραση στη γονιμότητα και στα ποσοστά γεννήσεων και έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή που έχει συντελέσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και σε αύξηση αλλά και ένταση των καυσώνων, καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη μιας κύησης.
«Αν εξετάσουμε τί συμβαίνει εννέα μήνες μετά από έναν καύσωνα για παράδειγμα τον Αύγουστο, τότε τον επόμενο Μάιο θα δούμε σαφώς λιγότερες γεννήσεις. Και δεν είναι ότι οι άνθρωποι όταν έχει ζέστη κάνουν λιγότερο σεξ, το αντίθετο μάλιστα, αλλά έχει να κάνει με την επίδραση της ζέστης στην ανδρική γονιμότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή σπέρματος μειώνεται όταν έχει ζέστη», εξηγεί ο Δρ Μπαρρεκα.
Και προσθέτει ότι, «ενώ ο υπερπληθυσμός ορισμένων χωρών είναι ένα αρκετά προβεβλημένο θέμα διεθνώς», τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων που σημειώνονται σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατ. ανθρώπους η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της ΕΕ), εξισορροπούνται από τις μεταναστευτικές ροές.
Τέλος, λέει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλεί περισσότερες γεννήσεις από την Άνοιξη μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός αρνητικό για την περιγεννητική υγεία αφού οι γυναίκες που γεννούν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο εκτίθεται σε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και μελέτες έχουν δείξει ότι η ζέστη στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης επηρεάζει αρνητικά την εμβρυϊκή υγεία, όπως αυτό αποτυπώνεται στο σωματικό βάρος.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες που μαστίζονται από κύματα καύσωνα, όπως αυτές τις υποσαχάριας Αφρικής και η Ινδία έχουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις