Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίμπημα από αράχνη «μαύρη χήρα» δέχθηκε 35χρονος στη Λευκάδα

Τσίμπημα από αράχνη «μαύρη χήρα» δέχθηκε 35χρονος στη Λευκάδα

Ο νεαρός άνδρας έφτασε στο σημείο να έχει αφόρητους πόνους και να μη νιώθει το πόδι του - Ευτυχώς, η φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε στο νοσοκομείο ήταν αποτελεσματική

Με φρικτούς πόνους στο πόδι έφτασε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στο νοσοκομείο Λευκάδας ένας 35χρονος, ο οποίος νωρίτερα είχε δεχτεί τσίμπημα από αράχνη «μαύρη χήρα».

Σύμφωνα με το ilefkada.gr, ο άτυχος άνδρας δέχτηκε το τσίμπημα της αράχνης όταν φόρεσε τα παπούτσια εργασίας τα οποία είχε έξω από το σπίτι του, κοντά σε ξύλα για το τζάκι.

Στα 10-15 λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο νοσοκομείο, ο πόνος είχε γίνει πλέον αβάσταχτος και δεν ένιωθε καθόλου το πόδι του από το μούδιασμα

Τη στιγμή που ένιωσε το τσίμπημα δεν έδωσε μεγάλη σημασία, καθώς θεώρησε πως κάποιο πετραδάκι ή κάποιο αγκάθι ήταν αυτό που τον τσίμπησε και συνέχισε τις εργασίες του.

Περίπου μισή ώρα αργότερα όμως, ο πόνος άρχισε να γίνεται έντονος και έτσι έβγαλε το παπούτσι του για να δει τι συμβαίνει, διαπιστώνοντας πως τον είχε τσιμπήσει μια κατάμαυρη αράχνη «μαύρη χήρα» 2-3 εκατοστών, η οποία μάλιστα ήταν ακόμα πάνω στο πόδι του.

Αφόρητους πόνους και μούδιασμα

Μέσα σε λίγα λεπτά ο πόνος άρχισε να γίνεται αφόρητος, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος άρχισε να νιώθει το πόδι του να μουδιάζει. Αντιλήφθηκε τότε πως η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη και, παρότι δεν έχει σχετικές αλλεργίες, μπήκε στο αυτοκίνητό του για να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκάδας.

Στα 10-15 λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο νοσοκομείο, ο πόνος είχε γίνει πλέον αβάσταχτος και δεν ένιωθε καθόλου το πόδι του από το μούδιασμα, ενώ όπως περιέγραψε στο ilefkada.gr, ένιωθε τον πόνο να «ανεβαίνει» προς τον κορμό του.

Αμέσως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας επιλήφθηκαν της κατάστασης και του χορηγήθηκε η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ νοσηλεύτηκε το βράδυ στο νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση.

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και μετά από 24 ώρες ο πόνος είχε υποχωρήσει αρκετά και έτσι πήρε εξιτήριο, ενώ για μερικές ημέρες ακόμα θα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει «μαύρη χήρα»;

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Η μαύρη χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό,  κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως, κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί, το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη μαύρης χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από «μαύρη αράχνη», δεν χρειάζεται πανικός. Τα συμπτώματα ξεκινούν στις πρώτες 3 με 6 ώρες, συνήθως ξεκινάει με κοιλιακό πόνο, ενώ το αντίδοτο σώζει αν το πάρει κανείς εγκαίρως.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024