
Μνημονιακή «θηλιά» η συμφωνία για το χρέος
«Τσουνάμι» μέτρων θα σαρώσει το επόμενο διάστημα επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες
Λιτότητα διαρκείας είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους κατά 10 χρόνια.
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο αλλά αμέσως μετά – όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» – έρχεται ένα νέο μνημονιακό τσουνάμι μέτρων που απειλεί να σαρώσει την κοινωνία.
Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του χρέους κατά 10 χρόνια, η οποία αποφασίστηκε στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι περικοπές έως 18% στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξήσεις εισφορών για αγρότες και επαγγελαμίες, περικοπή του αφορολόγητου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες κ.λ.π.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες θα δουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων σε 20 φόρους και τέλη για την ακίνητη περιουσία. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2.2% έως το 2060 ολοκληρώνουν το «μνημονιακό κοστούμι» για την Ελλάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ .
- Ιράν: Για νίκη κάνει λόγο η Τεχεράνη – Το σχέδιο των 10 σημείων που διαβίβασε στην Ουάσιγκτον
- Πετρέλαιο: Υποχωρεί σχεδόν κατά 18% η τιμή του WTI μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας
- Καλιφόρνια: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν άνδρα που «επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του»
- Πετρέλαιο: Υποχωρεί κατά σχεδόν 7% το WTI μετά την παράταση του τελεσιγράφου από τον Τραμπ
- Πώς ο πόλεμος βομβαρδίζει την οικονομία της Γαλλίας
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Παραγραφή χρεών στο μισό διάστημα