Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι νέες αντικειμενικές αξίες μήπως δείχνουν πρόωρες εκλογές;

Οι νέες αντικειμενικές αξίες μήπως δείχνουν πρόωρες εκλογές;

Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης και η επιλογή της κυβέρνησης προοιωνίζονται πολιτικές εξελίξεις

Ναι, είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος. Ναι, 1.000.000 συμπολίτες μας σε σύνολο 7.500.000 θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ (άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα).

Ναι, η αύξηση των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει πάνω από 20 φόρους και κινδυνεύουν χιλιάδες νοικοκυριά να χάσουν επιδόματα, αλλά μήπως οι νέες τιμές ζώνης της εφορίας δείχνουν πρόωρες εκλογές;

Γιατί πιθανολογούμε κάτι τέτοιο; Είναι γνωστό ότι καμία κυβέρνηση όταν έχει μπροστά της εκλογές δεν προχωρά σε γενναίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ούτε αυτή η κυβέρνηση το έκανε στην παρούσα φάση παρά το γεγονός ότι όντως αρκετοί θα υποστούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Παραμένουν τιμές ζώνες σε εκατοντάδες περιοχές της επικράτειας κάτω από το όριο των 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή αγοράς ενός καινούριου διαμερίσματος, όσο απελπισμένος και αν είναι ο κατασκευαστής, να πέσει κάτω από 800 ευρώ το τετραγωνικό, αφού στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το ελάχιστο κόστος κατασκευής και η αγορά ή αντιπαροχή του οικοπέδου.

Επίσης, έως το τέλος του 2018 κανείς φόρος η επίδομα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά το κράτος δίνει αβάντα στους πολίτες να κάνουν τα κουμάντα τους και να υπολογίσουν αν πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε γονική παροχή ή σε κάποια μεταβίβαση ή να περιμένουν το 2019.

Ακόμη, από το ρεπορτάζ που πραγματοποιούσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις των εκτιμητών ήταν για πολύ πιο υψηλές τιμές, κοντά στις πραγματικές.

Αν γίνονταν δεκτές αυτές οι αξίες που βασίζονται σε τεχνοκρατικά δεδομένα είναι βέβαιο ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.

Τελικά επικράτησε η άποψη ότι αφού μπορεί να εισπράξει το κράτος τα 2,65 δισ. ευρώ φόρο από τον ΕΝΦΙΑ και να φέρει το υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη φάση (μέσα στο 2019) ένα νέο κύμα αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών καλό είναι αυτή τη στιγμή να γίνουν αυξήσεις για τα μάτια της Τρόικας και να κλείσει η αξιολόγηση. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024