Το περασμένο φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2017 το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οργάνωσε μια τιμητική τελετή για τον επί πολλά χρόνια επικεφαλής του.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πλέον εκλεγεί πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και είχε φθάσει η ώρα να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών.
Αφού εκφωνήθηκαν εγκωμιαστικοί λόγοι και αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, περίπου 400 κουστουμαρισμένοι και γραβατωμένοι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών συνόδευσαν τον Σόιμπλε στην αυλή του κτιρίου και μαζί του σχημάτισαν ένα γιγαντιαίο ανθρώπινο μηδενικό.

Το συμβολικό «μαύρο μηδέν», όπως απεκλήθη από τον γερμανικό Τύπο, συμβόλιζε την αρχή του μηδενικού ελλείμματος ή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που πέτυχε ο Σόιμπλε το 2014 και έκτοτε αποτελεί βασικό και επιτεύξιμο, όπως απεδείχθη, στόχο της γερμανικής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ανεξαρτήτως πώς αντιμετωπίζει κανείς την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ακόμη κι αν θεωρεί σχεδόν θεολογική την προσέγγιση Σόιμπλε στα θέματα δημοσίων οικονομικών, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αρχή, την οποία υπηρέτησε με παροιμιώδη πυγμή ο γερμανός πολιτικός, έγινε κτήμα της γερμανικής διοίκησης και αποτελεί τη μεγάλη παρακαταθήκη ασφάλειας για το μέλλον.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

Γράψτε το σχόλιό σας