Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκεί στο Νότο

Εκεί στο Νότο

Με τη συγκρότηση κυβερνήσεων σε Ιταλία και Ισπανία κάποιοι πιστεύουν ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί

Είναι η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η μία, η Ιταλία, απέκτησε κυβέρνηση έπειτα από πολιτική κρίση που διήρκεσε τρεις μήνες. Η άλλη, η Ισπανία έχασε μια κυβέρνηση και ετοιμάζεται να αποκτήσει μια άλλη. Αυτή η σύμπτωση για δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των Βρυξελλών. Κι αν κάποιος νομίζει ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Τα πιο δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Στην Ιταλία η μία κρίση τελείωσε με την ορκωμοσία της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης σε ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, υπό τον Τζουζέπε Κόντε. Οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης όμως, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, είναι εκείνοι που θα κάνουν κουμάντο. Ιδιαίτερα ενισχυμένος φαίνεται ότι βγαίνει ο Σαλβίνι, που έσπευσε να δηλώσει ότι θα περικόψει τα κονδύλια για τους πρόσφυγες – μια πρόκληση στις Βρυξέλλες με το καλημέρα.

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση, καθώς το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει μεγάλες δαπάνες χωρίς να εξηγείται από πού θα προέλθουν τα χρήματα – οι Γερμανοί ήδη ανησυχούν και κάνουν προειδοποιητικές δηλώσεις.

Ισπανική πρόκληση

Στην Ισπανία, η επόμενη πρόκληση για τον Πέδρο Σάντσεθ – να σχηματίσει κυβέρνηση διαθέτοντας μόνο 84 βουλευτές των Σοσιαλιστών σε ένα κοινοβούλιο με 350 έδρες – ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολο από το να εκδιώξει από την πρωθυπουργία τον Μαριάνο Ραχόι. Δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει για συναίνεση, ενώ ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας του πρότεινε να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, υπό τον όρο να αποσύρει τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει το Λαϊκό Κόμμα. ‘Όμως ο σοσιαλιστής ηγέτης για να κερδίσει την υποστήριξη των πέντε Βάσκων εθνικιστών, δεσμεύθηκε να κρατήσει τον προϋπολογισμό που επικυρώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος πέρσι τέτοιο καιρό αντιμετώπιζε εσωτερικό «πραξικόπημα» για να απομακρυνθεί από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, έκανε κάποιες έξυπνες κινήσεις, όμως βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Αναγκάστηκε να δώσει πολλές υποσχέσεις για να φτάσει στην πρωθυπουργό και μένει να φανεί πόσα μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει και για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, πριν αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές.

Ο ευρωπαϊκός νότος δεν λέει να ηρεμήσει. Κι αν νομίζαμε ότι τώρα υπήρχε αναταραχή, ίσως στο μέλλον την θεωρήσουμε ως την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024