Στη σύλληψη πέντε φερόμενων μελών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Γιαροσλάβλ, βορειοανατολικά της Μόσχας, προχώρησε η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), καθώς σχεδίαζαν σειρά επιθέσεων στη χώρα.

Οι πέντε ύποπτοι, που συνελήφθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, «σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες σε διαφορετικές ρωσικές πόλεις και περιοχές» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της FSB.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν κατά τη διάρκεια των ερευνών «ένα οπλοστάσιο από αυτοσχέδιες βόμβες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά».

Οι προετοιμασίες του φερόμενου πυρήνα «συντονίζονταν μέσα από ιδιωτικές ομάδες συνομιλιών στην εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Telegram» ανέφερε η υπηρεσία, ενώ τα φερόμενα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «χρησιμοποίησαν το Telegram για να συντονίσουν την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών» τόνισε η FSB.

Επικαλούμενες ιδιαίτερα την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, οι ρωσικές αρχές διέταξαν στα μέσα Απριλίου το μπλοκάρισμα της εφαρμογής Telegram – που είναι πολύ δημοφιλής στη Ρωσία – διότι αρνήθηκε να παραδώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τα κρυπτογραφημένα κλειδιά που θα επέτρεπαν την ανάγνωση των μηνυμάτων των χρηστών.

Επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν την ενέργεια τρόπο ελέγχου της πολιτικής συζήτησης και καταστολής των αντιτιθέμενων φωνών στη Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιο σας