Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κυπριακό παραμένει εδώ

Το Κυπριακό παραμένει εδώ

Μετά τις τουρκικές εκλογές είναι δεδομένο ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι το θέμα του Κυπριακού

Σε μία περίοδο που η ελληνική διπλωματία βιώνει τάσεις υπερεπέκτασης με πολλά μέτωπα ανοιχτά, η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ότι μία λύση του Κυπριακού μέσω της δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού κράτους ίσως να μην είναι πλέον δυνατή και να πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Η δήλωση Ακσόι ήλθε μερικές ημέρες μετά από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο νησί, αλλά και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς γύρω από το περιεχόμενο και την ερμηνεία του Πλαισίου Γκουτέρες – δηλαδή του εγγράφου (υπό μορφή non paper) που κατήρτισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας τον περασμένο Ιούνιο.

Η Άγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη, χωρίς να παρέχει οποιαδήποτε λεπτομέρεια, να ξεφύγει από το πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στηρίζει την άποψη αυτή στην απροθυμία, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται, των Ελληνοκυπρίων για την εξεύρεση λύσης.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «έριξε το γάντι» στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντάς του να αποδεχθεί ως έχει το Πλαίσιο Γκουτέρες (το οποίο είχε ως στόχο να συγκεράσει τις απόψεις των δύο πλευρών σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού).

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Είναι προφανές ότι μετά τις διπλές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου και δεδομένων των εξελίξεων με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό θα επανέλθει στο τραπέζι.

Με μία εθνικιστική Τουρκία στην άλλη πλευρά και με έναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αυξημένες εξουσίες, το διπλωματικό πόκερ θα απαιτήσει γερά νεύρα. Το ερώτημα ηχεί σκληρό. Αν η Άγκυρα αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, ποιο είναι το Σχέδιο Β της Λευκωσίας και της Αθήνας;

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024