Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει μελετήσει τον Ρήγα Γκόλφη. Αν και κάτι θα πρέπει να έχει ακούσει, καθώς στην κατήχηση της Αριστεράς μάλλον θα πρέπει να περιλαμβάνονται κάποια από τα έργα του Μεσολογγίτη, λυρικού ποιητή, στον οποίο παρέπεμψε με ανάρτησή του στο twitter το πρωί της Πρωτομαγιάς.

Ο κατά κόσμον Δημήτρης Δημητριάδης, σύγχρονος και μαθητής του Παλαμά, είχε διακριθεί ως δημοτικιστής, αλλά και ως υμνητής του καθεστώτος των Μπολσεβίκων, για το οποίο φρόντιζε με κάθε τρόπο να εκδηλώνει τον θαυμασμό του.

Είχε μεταφράσει ρωσικά επαναστατικά τραγούδια της εποχής, ένα από τα οποία είχε τιτλοφορήσει «Ο Νέος Ρωσσικός Ύμνος» και ξεκινούσε με τα εμψυχωτικά αυτά λόγια:

«Της νέας Ρωσίας παιδιά, σηκωθείτε!
Σκλαβιά δεν έχει πια καμιά
Παιδεμένα σεις κορμιά
τη ζωή σας ξαναβρείτε.
Χάθηκαν τα χρόνια τα βαριά.
χαίρεται ήλιο η λευτεριά»

Στο Ψυχικό υπάρχει ένα μικρό δρομάκι με το όνομά του, όπου στέκεται ακόμη το σπίτι του…

Ξυπνώντας το πρωί της Πρωτομαγιάς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναρτήσει στο twitter αυτό το  δείγμα από την τέχνη του Γκόλφη:

«Νέα ψυχή, που τίναξες τον τρόμο
του δειλού, την απάτη και το ψέμα,
το ζωντανό αγωνίσου τον αγώνα».

Στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα μπορεί να διακρίνει κανείς μια κάποια έμπνευση. Ή μία απόπειρα να πείσει κάποιον για κάτι. Ίσως τον εαυτό του.

Ήταν μία απόπειρα, όμως, μισή και κάπως δειλή.

Οι στίχοι που αποφάσισε να αναρτήσει στο twitter ο Πρωθυπουργός ακολουθούνται από έναν άλλον, με τον οποίο κορυφώνεται το ποίημα του Γκόλφη: «Σ’ ακολουθεί το φουσκωμένο ρέμα».

Ο κ.Τσίπρας τον παρέλειψε.

Ίσως επειδή δεν ήταν βέβαιος. Τον ακολουθεί άραγε κάποιο φουσκωμένο ρέμα;

Και αν τον ακολουθεί, τι διαθέσεις μπορεί να έχει;