Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο φίλος μας ο Ζαν - Κλοντ

Ο φίλος μας ο Ζαν – Κλοντ

Μπορεί κανείς να προσάψει πολλά στον Γιούνκερ, αλλά το σίγουρο είναι ότι βοήθησε πολύ και την Ελλάδα. Ας μην τον προδώσουμε κι αυτόν

Θα μπορούσε κανείς να ψάξει και να προσάψει διάφορα στον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του τόσο ως επικεφαλής του Eurogroup όσο και ως Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ως επικεφαλής του πανίσχυρου οργάνου της ευρωζώνης έκανε μάλλον τα «στραβά μάτια» σε λάθη και παραλείψεις της διακυβέρνησης Καραμανλή και καθυστέρησε δραματικά στην πίεση για λήψη μέτρων. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε την «ατυχία» να πέσει επάνω στο φαινόμενο των «πολυκρίσεων» – με κορυφαία το Προσφυγικό – που σίγουρα μετέβαλαν εν πορεία τους αρχικούς σχεδιασμούς του για μία πιο «πολιτική Κομισιόν».

Την ίδια στιγμή όμως, η Ελλάδα χρωστάει πολλά στον Γιούνκερ. Από την έναρξη της κρίσης στα τέλη του 2009, ο πολύπειρος Λουξεμβούργιος προσπάθησε, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του Βερολίνου, να αποτρέψει το Grexit. Ακόμη και για έναν πολιτικό του δικού του βεληνεκούς, με άριστη γνώση των ενδοκοινοτικών συσχετισμών, η επιρροή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στα μεγάλα κράτη – μέλη υπήρξε πολύ υψηλό εμπόδιο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 δοκίμασε μέχρι τα όριά της την αντοχή του κ. Γιούνκερ. Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν αυτός και ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που προσπάθησαν πολύ (χωρίς φυσικά να είναι οι μόνοι) ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκε προδομένος από τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού, αλλά έκρινε ότι η συνοχή της ευρωζώνης ήταν απείρως σημαντικότερη.

Η Ελλάδα έχει κι άλλους ανθρώπους, σαν τον Γιούνκερ, που τη στήριξαν σε δύσκολες ώρες. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να τους προδίδει αλλά να τους προσφέρει εκείνα τα «όπλα» που εκείνοι, με τη σειρά τους, θα αξιοποιήσουν υπέρ της χώρας μας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024