Από τον Νοέμβριο του 2012 και την τότε απόφαση του Eurogroup  παίζεται το κακόγουστο…  σήριαλ ελάφρυνσης  του ελληνικού χρέους.  Μεσολάβησαν αλλεπάλληλες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων και παρότι με εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο του 2015  οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούσαν τα συμφωνηθέντα , οι παρεμβάσεις ουσιαστικής μείωσης του παραμένουν έως τώρα στα… χαρτιά.

Φθάνοντας στο παρά πέντε ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος ξεκινούν νέα …  επεισόδια που μοιάζουν πιστή αντιγραφή των προηγούμενων.

Συγκεκριμένα τα τελευταία 24ώρα ήρθαν στην δημοσιότητα πληροφορίες για  διαφωνίες μεταξύ  των δανειστών με την Γερμανία εκ νέου στον ρόλο του «κακού» και το ΔΝΤ πιστό στην πάγια θέση του για δραστικά μέτρα ώστε να καταστεί επιτέλους βιώσιμο. Διαφωνίες που παραπέμπουν στις παλαιότερες κόντρες Σόιμπλε – Τόμσεν

Διαφορετικές απόψεις  υπάρχουν  όχι μόνο για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής  και της περιόδου χάριτος των υφιστάμενων δανείων αλλά ακόμη και για την γαλλική πρόταση που συνδέει τις πληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Η Γερμανία και οι… ακόλουθοι  της  στο Eurogroup υποστηρίζουν πως και το συγκεκριμένο μοντέλο  θα πρέπει συνδέεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.

Στον αντίποδα το ΔΝΤ φαίνεται πως συμφωνεί με τις  χώρες του Νότου και κυρίως την Γαλλία ότι ο αυτόματος μηχανισμό μείωσης (συνδεδεμένος με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) δεν πρέπει να έχει προαπαιτούμενα.

Το σίγουρο είναι  πως μέχρι τον Ιούνιο που αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα δούμε και άλλα επεισόδια αλλά με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το… σενάριο που θέλει στον ρόλο του χαμένου την  Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας