Την Τετάρτη 28 Μαρτίου η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος, πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν στο σπίτι τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας στην πόρτα του σπιτιού του Σκριπάλ εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της νευροτοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για την δηλητηρίασή τους.

Αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει αυτό σημαίνει ότι ο Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν από το πόμολο της πόρτας, στη συνέχεια μπήκαν στο αυτοκίνητό τους, επισκέφθηκαν μια παμπ, μετά ένα εστιατόριο και κατόπιν βρέθηκαν σε ένα κοντινό πάρκο όπου ξαφνικά αρρώστησαν.

Μήπως τελικά η ουσία στην οποία εκτέθηκαν δεν ήταν και τόσο νευροτοξική; Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο αστυνομικός που φρουρούσε το σπίτι των Σκριπάλ μετά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο και ο οποίος στεκόταν δίπλα στην «τοξική» πόρτα δεν έχει αναφερθεί ότι παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 33χρονη Γιούλια ανέκτησε τις αισθήσεις της και αναρρώνει με ταχείς ρυθμούς. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο να συμβεί, αν τελικά η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ανήκε στην ομάδα ουσιών Νοβιτσόκ, που σύμφωνα πάντα με τη βρετανική κυβέρνηση είναι κατά πολύ ισχυρότερες από το αέριο Σαρίν.

Δεν έχω καμία διάθεση για θεωρίες συνομωσίας, αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής είναι στην καλύτερη περίπτωση αντιφατικές και δύσκολα πείθουν.

Η Ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα ζητήσει δείγματα αίματος των Σκριπάλ προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως δηλητηριάστηκαν από την ουσία που αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έχει επιτραπεί πρόσβαση στις έρευνες

Το ερώτημα είναι γιατί διάφορες χώρες της Δύσης βιάστηκαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, χωρίς να έχουν ακόμα δει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ);

Γιατί η βρετανική κυβέρνηση βιάστηκε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας ήταν οι Ρώσοι;

Πάντως μέχρι στιγμής αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε απελάσεις διπλωματών.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη.

Όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καυτός, γιατί είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ανθρωπότητα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας