Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το φαγητό εκτός σπιτιού κάνει κακό στην υγεία

Το φαγητό εκτός σπιτιού κάνει κακό στην υγεία

Τρώγοντας τακτικά εκτός σπιτιού και ειδικά σε ταχυφαγεία ενδεχομένως να αυξάνετε την έκθεσή σας σε δυνητικά επιβλαβείς για την ορμονική σας ισορροπία χημικές ουσίες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Μαίρη Μπιμπή

Τρώγοντας τακτικά εκτός σπιτιού και ειδικά σε ταχυφαγεία ενδεχομένως να αυξάνετε την έκθεσή σας σε δυνητικά επιβλαβείς για την ορμονική σας ισορροπία χημικές ουσίες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου George Washington, με επικεφαλής την Δρ Έιμι Ζοτα, ανέλυσε στοιχεία από την αμερικανική μελέτη US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), που αφορούσαν την περίοδο 2005 – 2014.

Από τους συνολικά 10.253 συμμετέχοντες ζητήθηκε να θυμηθούν τι είχαν φάει και που τις προηγούμενες 24 ώρες. Τα επίπεδα των βιοδεικτών φθαλικών εστέρων μετρήθηκε μέσω ανάλυσης ούρων.

Οι φθαλικοί εστέρες έχουν σχετιστεί με το άσθμα, τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα γονιμότητας.

Από το σύνολο του δείγματος, το 61% ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε δειπνήσει εκτός σπιτιού. Η σχέση μεταξύ φαγητού εκτός σπιτιού και έκθεσης στους φθαλικούς εστέρες ήταν σημαντική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νέων ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι φθαλικοί εστέρες ήταν σχεδόν 35% υψηλότεροι στον οργανισμό αυτών που είχαν φάει εκτός σπιτιού, συγκριτικά με όσους το προηγούμενο 24ωρο είχαν επιλέξει σπιτικό φαγητό.

Οι φθαλικοί εστέρες είναι παράγοντες που προσδένονται συνήθως στις συσκευασίες των τροφίμων, ενώ εμπεριέχονται και σε άλλα προϊόντα, όπως τα σαμπουάν και τα σαπούνια, ενώ μερικές εκδοχές τους έχουν απαγορευθεί σε παιδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές κατάφεραν στο πλαίσιο της μελέτης να συσχετίσουν συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως σαντουιτς και μπεργκερς, με αυξημένα επίπεδα φθαλικών εστέρων, αλλά μόνο αν είχαν αγοραστεί από ταχυφαγεία, εστιατόρια ή καφετέριες.

Έτσι εξηγείται και ο ισχυρός συσχετισμός μεταξύ φθαλικών εστέρων και εφήβων, καθώς οι τελευταίοι τρώνε συχνά εκτός σπιτιού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν συχνά έξω είχαν 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών εστέρων συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έτρωγαν στο σπίτι.

«Η μελέτη δείχνει ότι το φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να έχει υψηλά επίπεδα φθαλικών εστέρων. Και επίσης αναδεικνύει πως η διατροφή εκτός σπιτιού είναι ένας μέχρι πρότινος άγνωστος παράγοντας έκθεσης στις συγκεκριμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες», σημειώνουν οι ερευνητές.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024