Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έξω η βία από τα πανεπιστήμια

Έξω η βία από τα πανεπιστήμια

Η τραμπούκικη καταδρομική επίθεση -μια ακόμα σε ακαδημαϊκό χώρο- που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κατά της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση, εκτός από καταδικαστέα είναι και απαράδεκτη.

Η τραμπούκικη καταδρομική επίθεση _μια ακόμα σε ακαδημαϊκό χώρο_ που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κατά της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση, εκτός από καταδικαστέα είναι και απαράδεκτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά άσκησης βίας, και το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι ένα ακόμα στον μεγάλο κατάλογο που έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό: ματαιώσεις εκδηλώσεων, «διωγμοί» καθηγητών και άλλων προσωπικοτήτων από πανεπιστημιακούς χώρους, προπηλακισμοί, κ.α.

Δυστυχώς σήμερα κυριαρχούν φαινόμενα εκφοβισμού, βίας και ανομίας που υποβαθμίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης και παρακμής τους.

Στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, η παραβατικότητα και η βία, έχουν πλέον παγιώσει την αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου.

Το άσυλο είναι κατοχυρωμένο και οφείλουν όλοι προφανώς να το διαφυλάξουν, αλλά αυτό διαφέρει από το να υπάρχει ανοχή σε έκνομες δραστηριότητες που προσβάλλουν πρωτίστως την αξιοπρέπεια όσων διδάσκουν και φοιτούν σε αυτά.

Σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα και με ενέργειες που θα δώσουν την αίσθηση αστυνομοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την πραγματική και ουσιαστική συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμών της Πολιτείας.

Το μείζον όμως είναι, και αυτό οφείλουν όλοι να το θυμούνται, ακόμα και εάν διαφωνούν με τις απόψεις, τις θέσεις, την ιδεολογική τοποθέτηση και την κοσμοθεωρία πανεπιστημιακών καθηγητών, ότι: η πανεπιστημιακή εκπαίδευση προϋποθέτει ελευθερία στην έκφραση και διακίνηση των ιδεών και δημοκρατικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Αυτό είναι το αυτονόητο, που όμως είναι ζητούμενο στις μέρες μας.

in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024