Παραδέχομαι ότι μπορεί να φταίει η τρέλα μου με την αμερικανική ποπ κουλτούρα, η οποία έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα φυλετικών διακρίσεων ακονίζοντας τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά μου, ή μια έμφυτη ροπή που έχω προς την πολιτική ορθότητα, όμως έχω παρατηρήσει στη φετινή σεζόν του ελληνικού Survivor (διότι την περσινή δεν έτυχε να την παρακολουθήσω καθόλου) κάτι που με κάνει να αισθάνομαι πολύ άβολα και δεν έχει καμία σχέση με τις κακουχίες των συμμετεχόντων ή τις παρασκηνιακές ίντριγκες.

Αυτό που με ενοχλεί είναι η ευθέως υποτιμητική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει η παραγωγή του τηλεπαιχνιδιού τους κατοίκους της Δομινικανής Δημοκρατίας, της χώρας που έχει επιλεγεί για τα γυρίσματα. Σε μια αποικιοκρατικών αντιλήψεων προσέγγιση απέραντα αταίριαστη με τα δεδομένα του 21ου αιώνα, οι Δομινικανοί πολίτες εμφανίζονται στην κάμερα αποκλειστικά και μόνο για να παραδώσουν τα σάντουιτς-έπαθλα στους πεινασμένους διαγωνιζόμενους και για να σταθούν βουβοί ανάμεσα στις δύο ομάδες προκειμένου να μαντέψουν οι παίκτες το βάρος, το ύψος ή την ηλικία τους. Ακόμη και τα μέτρια ισπανικά με τα οποία τους δίνει οδηγίες ο Σάκης Τανιμανίδης μοιάζουν να τους υποτιμούν.

Σύμφωνοι, δεν παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κράτους της Καραϊβικής, όμως, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος λειτουργικός ρόλος για τους γηγενείς, θα ήταν προτιμότερο να τους ζητηθεί να δουλεύουν για τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του ΣΚΑΙ στο παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι στην παραγωγή εμπλέκονται Ελληνες και Τούρκοι, σε μια εποχή που αυτές οι χώρες μας καλούνται να αφομοιώσουν και να διαχειριστούν μεγάλες προσφυγικές ροές πυροδοτώντας τα ξενοφοβικά ένστικτα μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας, μοιάζει ανεύθυνη μια στάση που περιορίζει συνειδητά ανθρώπους που μας φαίνονται εξωτικοί και ξένοι (όπως και οι πρόσφυγες) – και τους θεωρούμε, κάπως υπεροπτικά, λιγότερο ανεπτυγμένους από εμάς, σε διακοσμητικούς φορείς κενών και ξεπερασμένων στερεοτύπων. Ας μην ξεχνάμε πως στην ουσία αυτοί είναι οι πραγματικοί οικοδεσπότες του Survivor – όχι ο Ατζούν, ούτε οι παρουσιαστές του παιχνιδιού.

in.gr