Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδες επέκτασης της γυναικείας γονιμότητας κατά τρία έως έξι χρόνια

Ελπίδες επέκτασης της γυναικείας γονιμότητας κατά τρία έως έξι χρόνια

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την κατάλληλη φαρμακευτική ουσία μπορούν να επεκτείνουν την βιωσιμότητα των ωαρίων σε ζωικά μοντέλα, ακόμα και αν αυτά έχουν ξεπεράσει το εύρος της αναπαραγωγικής τους ζωής.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την κατάλληλη φαρμακευτική ουσία μπορούν να επεκτείνουν την βιωσιμότητα των ωαρίων σε ζωικά μοντέλα, ακόμα και αν αυτά έχουν ξεπεράσει το εύρος της αναπαραγωγικής τους ζωής.

Μάλιστα, σπεύδουν να εικάσουν ότι αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι μπορεί να επεκταθεί και η γυναικεία γονιμότητα από τρία έως έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Η ερευνήτρια Κολιν Μέρφι από το Πανεπιστήμιο Princeton εξηγεί ότι «ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας κατά την μέση ηλικία. Από την ηλικία των 30 ετών και έπειτα οι γυναίκες αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση της γονιμότητας, αυξημένο κίνδυνο αποβολής και συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους. Όλα αυτά τα προβλήματα πιστεύεται ότι προκαλούνται από την φθίνουσα ποιότητα του ωαρίου και όχι από την έλλειψη ωαρίων».

Η Δρ Μέρφι, που είναι καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, αξιολόγησε υπάρχοντα στοιχεία από την επιστημονική βιβλιογραφία για την γήρανση και την αναπαραγωγική υγεία και διαπίστωσε ότι το πάγιο ερώτημα «πώς να διατηρήσουμε την ποιότητα των ωαρίων καθώς μεγαλώνουμε» έχει παραβλεφθεί από τους επιστήμονες.

Μελετώντας το μικροσκοπικό σκουλήκι, Caenorhabditis elegans, στην αναζήτηση παραμέτρων που συντελούν στη μακροζωία (αφού το είδος αυτό έχει πολλά κοινά γονίδια με τον άνθρωπο, περιλαμβανομένων και αυτών που καθοδηγούν την διαδικασία της γήρανσης) ανακάλυψε ότι όχι μόνο έχει όμοια μείωση της γονιμότητας κατά τη μέση ηλικία του, αλλά μη γονιμοποιημένα ωάρια του έχουν όμοια μείωση στην ποιότητα τους με αυτά των γυναικείων ωαρίων.

Μελετώντας τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που είναι συχνότερα στα υγιή νεαρά ωάρια, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να αντιστρέψουν την έρευνα και να ανακαλύψουν τους λόγους που ορισμένες πρωτεΐνες είναι λιγότερο συχνές στα χαμηλής ποιότητας ωοκύτταρα.

Η έρευνα εστιάστηκε σε μια υποεκφραζόμενη ομάδα πρωτεινών, τις πρωτεάσες της καθεψίνης Β, που σπανίζουν στα υψηλής ποιότητας ωάρια και είναι συχνότερες σε αυτά που έχουν αρχίσει να έχουν φθίνουσα ποιότητα με την πάροδο της ηλικίας.

Η πραγματική αποκάλυψη για τους επιστήμονες ήταν ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Μάλιστα, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και χορήγησαν στα σκουλίκια ένα φάρμακο και ανακάλυψαν ότι είχαν πλέον υγιή ωάρια ακόμα και μετά το πέρας της αναπαραγωγικής τους ζωής.

Η χορήγηση του σκευάσματος έγινε στην αρχή της αναπαραγωγικής ζωής, δηλάδη σα να λέμε στην εφηβεία για τους ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική στις ενήλικες γυναίκες.

«Αυτό που θέλουμε πραγματικά είναι ένα φάρμακο που θα παίρνουν οι γυναίκες μετά τα 30 και θα μπορούν να διατηρούν την υγεία των ωοκυττάρων τους», εξηγεί η Δρ Μέρφι.

Και όντως δοκιμάστηκε και αυτή η τακτική. Και το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό, επεκτείνοντας την ποιότητα των ωαρίων των σκουληκιών.

Αλλά ένα επόμενο πείραμα που είχε ως στόχο την απαλειφή των γονιδίων της καθεψίνης Β πέτυχε την επέκταση της γονιμότητας των σκουληκιών κατά 10%. «Αυτό για τις γυναίκες σημαίνει επιπλέον τρία με έξι χρόνια αναπαραγωγικής ζωής», λέει η ερευνήτρια.

Και παραδέχεται ότι μπορεί να είναι δυσκολο να πιστέψουμε ότι ένα μικροσκοπικό σκουλήκι έχει τόσα πολλά κοινά με τους ανθρώπους, αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχει μια ράτσα βοοειδών που έχει πρωτεΐνες καθεψίνης Β που παίζουν τον ίδιο ακριβώς ρόλο στις αγελάδες.

Σπεύδει πάντως να τονίζει ότι η αναστολή της καθεψίνης Β δεν είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στους ανθρώπους προς το παρόν. «Δεν είναι ο τομέας της έρευνάς μου αυτός. Θέλαμε να δουν αν είναι αποτελεσματική μια παρέμβαση κατά τη μέση ηλικία για την βελτίωση της αναπαραγωγικής ζωής και αυτό από μόνο του δημιουργεί μια καλή βάση για την αλλαγή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», καταλήγει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024