Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συλλαλητήρια Μακεδονομάχων…

Συλλαλητήρια Μακεδονομάχων…

Η ιστορία κάνει κύκλους και ακριβώς 26 χρόνια μετά επαναλαμβάνεται η ιστορία των συλλαλητηρίων για την ονομασία της πΓΔΜ.

Η ιστορία κάνει κύκλους και ακριβώς 26 χρόνια μετά επαναλαμβάνεται η ιστορία των συλλαλητηρίων για την ονομασία της πΓΔΜ.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, το ρολόι του χρόνου θα γυρίσει πίσω την εποχή που στην πρώτη γραμμή ήταν οι…Μακεδονομάχοι πάσης φύσεως και κομματικής προέλευσης.

Η κινητοποίηση που γίνεται για να είναι επιτυχημένο το συλλαλητήριο είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή και εκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών παραγόντων, αλλά και κομμάτων, όπως π.χ. της Ένωσης Κεντρώων υπό τον Βασίλη Λεβέντη.

Tην ίδια στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ και στη σκιά των κυοφορούμενων σεναρίων–ανύπαρκτων κατά την ίδια- σχετικά με τη δημιουργία νέου δεξιού σχηματισμού, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να παραστούν στο συλλαλητήριο τα στελέχη και οι βουλευτές και αναμένται επ’ αυτού να γίνει συνάντηση μελών της Κ.Ο. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προ ημερών είπε στη συνεδρίαση των τομεαρχών, ότι «η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή». Ήδη, πολλοί βουλευτές (Μάκης Βορίδης, Χρήστος Δήμας, κ.α.) έχουν βγεί ανοικτά υπέρ της συγκεκριμένης μορφής κινητοποιήσεων.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το σκηνικό είναι και η στάση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μετά από διαρροή που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «Μακεδονικό Έθνος» δεν υπάρχει, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με μέλη πανμακεδοκινών ενώσεων κατέστησε σαφές ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ δεν πρέπει να έχει ως βάση εκκίνησης τη θέση που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ήταν η σύνθετη ονομασία.

Επί της ουσίας ο Κ. Καραμανλής γυρίζει στο 1992 και στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του θείου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνο αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία.

Η ιστορία μας διδάσκει πολλά και εάν γυρίσει το ρολόι πίσω στο 1992 με τη βοήθεια και το πρόσφατο βιβλίο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, θα διαπιστώσει κατά τον πολύπειρο πρώην υπουργό, ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της διεξαγωγής των συλλαλητηρίων.

Από την άλλη πλευρά, ο Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του, με το επιχείρημα ότι «εξωτερική πολιτική υπό την πίεση των συλλαλητηρίων δεν γίνεται», ενώ αντίθετος ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύμφωνα με τα γραφόμενα του πρώην υπουργού.

Διαλέγετε τι ωφελεί την Ελλάδα με τα μηνύματα από το παρελθόν…

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024