Το Λας Βέγκας είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Πρώτον, επειδή όλα εκεί
είναι τεράστια. Τα ξενοδοχεία του, τα καζίνο του, αλλά και πρωτότυπα
όπως η ποιότητα του εστιατορίου του διάσημου Γάλλου σεφ Γκι Σαβόι στο
Λας Βέγκας στο Παλάτι του Καίσαρα (César Palace), το οποίο κάνει την
Γαλλία να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο.

Το Λας Βέγκας, όμως, αυτήν την στιγμή είναι η «Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων» (Consumers Electronics Show-CES) στο Συνεδριακό Κέντρο. Ένας εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται η τεχνολογία του αύριο: αθλητισμός, υγεία, εκπαίδευση, ακόμη και τεχνολογία για κατοικίδια ζώα (δημιουργία προϊόντων για ζώα). Η καινοτομία του αύριο σε ένα μέρος.

Το 80% είναι, επομένως, παρουσιάσεις της Αυτοκινητοβιομηχανίας, της Εικονικής / Αυξημένης Πραγματικότητας, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IOT), των μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones), των Κινητών Τεχνολογιών… εις βάρος μιας έκθεσης για την Τεχνολογική τάση που θα ήταν πιο κατάλληλη για την ανάδειξη της καινοτομίας, αλλά πιθανώς λιγότερο κερδοφόρα για τον διοργανωτή.

Για παράδειγμα, η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintechs), η ασφαλιστική τεχνολογία (insurtech), η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι τομείς που εκπροσωπούνται όχι ιδιαίτερα σθεναρά. Και αυτό επειδή η «εκδηλωτική» τους εξουσία είναι λιγότερο ισχυρή.

Το 20% αυτής της έκθεσης και ιδιαίτερα το Eureka Park και οι Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities) είναι τα πιο ενδιαφέροντα, διότι απεικονίζουν τα πιθανά επιτεύγματα του αύριο και τις πραγματικές τάσεις που καθοδηγούνται από την τεχνολογία και όχι από το μάρκετινγκ μεγάλων ομίλων. Αυτοί οι χώροι ονομάζονται επίσης «αγορές» (market places) από τον διοργανωτή, ο οποίος υπόσχεται στους εκθέτες ότι θα συναντήσουν επενδυτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γαλλία διατηρούν με επιτυχία την υψηλή θέση τους χάρη στον δυναμισμό των οικοσυστημάτων και στο έργο παραγόντων όπως η Bpifrance από κοινού με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ. Η παρουσία των παραγόντων είναι εντυπωσιακή σε αριθμό και η αναγνωρισιμότητα που παρέχεται στους περιφερειακούς πόλους αλλά προσφέρει και μια εξαιρετική προώθηση για την Έρευνα & Τεχνολογία και τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες και ιδιαίτερα την γαλλική (ξεχωρίζουμε χωρίς σοβινισμό).

Αυτό επιβεβαιώνει την επιλογή μας για διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων στην Γαλλία προκειμένου να εξασφαλίσουμε την προώθηση των μελλοντικών μας πρωταθλητών, όπως η Global Industries στην Γαλλία περί τα τέλη Μαρτίου, η VivaTechnology τον προσεχή Μάιο ή η Bpifrance Inno Generation στις 11 Οκτωβρίου στο Accorhotels Arena. Αυτό είναι ένα βήμα άκρως απαραίτητο σε συνδυασμό με την ωριμότητα της γαλλικής τεχνολογίας και την ανάπτυξη του γαλλικού Fab, το νέο όνομα της οικογένειας της βιομηχανίας στην Γαλλία και διεθνώς.

Το CES ενσαρκώνει πάνω από όλα το όνειρο κάθε επιχειρηματία να έρθει να παρουσιάσει ενώπιον του κόσμου πώς η λύση που παρέχει ο ίδιος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μιας απαιτητικής αγοράς εν αναμονή της καινοτομίας. Οι ετοιμασίες συγκρίνονται με αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων, και όταν κάποιος φτάνει εκεί, είναι αδύνατο να μην ονειρευτεί, όλα είμαι τόσο τεράστια και οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις.

Ο καθένας καταφθάνει με ένα διαβατήριο και ένα διαφορετικό σχέδιο, η πρόκληση όμως είναι μοναδική και όλοι θα υπακούν στον ίδιο κανόνα. Πράγματι, το CES είναι μία διαρκής τετραήμερη ενέργεια προώθησης κατ’ εικόνα αυτής της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Το σημαντικό είναι να συμμετέχει κανείς, έτσι ώστε στο τέλος του τούνελ αυτών των 96 ωρών να εμφανίζεται μεγαλύτερη ορατότητα, περισσότεροι πελάτες, επενδυτές και η προσαρμογή του κάθε σχεδίου στην αγορά της καινοτομίας.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση BOOkmyHELO συμμετέχει για δεύτερη φορά με την λύση της εναέριας κινητικότητας για το SmartCity που προσφέρει μια άμεση εναλλακτική στην αυξανόμενη συμφόρηση του αστικού κόσμου.

Το CES είναι ένα σημαντικό ραντεβού. Πρώτον, για τις νεοσύστατες εταιρείες μας, για παράδειγμα περισσότερες από 40 επιχειρήσεις από την Νότια Περιοχή της Προβηγκίας Άλπεων Κυανής Ακτής συμμετέχουν φέτος.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Euroméditerranée, της μεγαλύτερης επιχείρησης αστικής ανανέωσης και οικονομικής ανάπτυξης στο κέντρο της Ευρώπης. εδώ η πρόκληση είναι διττή. Καταρχήν, να συναντήσουν και να γοητεύσουν ξένες εταιρείες που πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια και οι οποίες πιθανότατα να επιλέξουν την Μασσαλία για να τα εφαρμόσουν. Ο δεύτερος στόχος είναι να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μεταμορφώσουν τον τρόπο ζωής των πολιτών: την κινητικότητά τους, τα πρότυπα κατανάλωσής τους, την επαγγελματική τους δραστηριότητα και τον ελεύθερο χρόνο τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους …

Ένας πολεοδόμος πρέπει να εφαρμόσει σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια και να οικοδομήσει πολυετείς υποδομές. Η άφιξη των συνδεδεμένων αυτοκινήτων, η ανάπτυξη της κοινής χρήσης οχημάτων, η ζήτηση για ήπιες μορφές μετακίνησης έχουν άμεσο αντίκτυπο στην σύλληψη και την διαστασιολόγηση των δρόμων και των χώρων στάθμευσης, για παράδειγμα.
Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται σήμερα ήδη λαμβάνουν υπόψη τους όλους αυτούς τους μετασχηματισμούς προκειμένου να προσαρμόσουν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία, δημόσιες εγκαταστάσεις, εμπορικούς χώρους … Εδώ στο CES στο Λας Βέγκας, η περιπέτεια είναι η Γαλλία και η Ευρώπη!

in.gr