Ποιο Παρίσι, ποια Νέα Υόρκη. Το αδιαφιλονίκητο εικαστικό κέντρο, τουλάχιστον όσον αφορά τις θεαματικές αλλά όχι άνευ ουσίας εκθέσεις blockbuster, είναι το Λονδίνο. Το εκθεσιακό πρόγραμμα της πόλης για το 2018, λοιπόν, θα λέγαμε ότι ξεκινάει με την έκθεση του γερμανού φωτογράφου Αντρέας Γκούρσκι (25/1-22/4).

Σύμφωνα με το Βήμα η πρώτη αναδρομική του στη Βρετανία σηματοδοτεί επιπρόσθετα και την επιστροφή της ανακαινισμένης πλέον Hayward Gallery από το αρχιτεκτονικό γραφείο των FCB Studios. Το κτίριο – ορόσημο του μπρουταλισμού παρέμενε κλειστό από το 2015 και τώρα ήρθε ο καιρός να το απολαύσει το κοινό του και πάλι σε όλο του το μεγαλείο, με τα 66 πυραμοειδή παράθυρα οροφής πλήρως αποκατεστημένα.

Η χρονιά της Τασίτα Ντιν

Νέες εγκαταστάσεις θα παρουσιάσει στο κοινό και η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από την ίδρυσή της. Τα κτίρια Burlington House στο Picadilly και Burlington Gardens στο Mayfair πλέον θα επικοινωνούν χάρη στην αρχιτεκτονική παρέμβαση του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και οι νέοι χώροι θα ανοίξουν για το κοινό με μια αναδρομική έκθεση της Τασίτα Ντιν (19/5-12/8), της βρετανής καλλιτέχνιδας που έχει επανεφεύρει την τέχνη της τοπιογραφίας με τα πρωτότυπα φιλμ και τις εγκαταστάσεις της.

Θυμηθείτε το έργο της «Φιλμ» για την είσοδο «Turbine Hall» της Tate Modern, το 2011, για να πάρετε μια ιδέα για την τεχνική της νέας πειραματικής ταινίας «Αντιγόνη» που θα παρουσιάσει τον Μάιο. Αυτή θα είναι η χρονιά της Ντιν καθώς θα παρουσιάσει και άλλες πτυχές του έργου της, όπως νεκρές φύσεις (Εθνική Πινακοθήκη 15/3-28/5) αλλά και πορτρέτα (National Portrait Gallery, 15/3-28/5).

Στο μεταξύ, η Βασιλική Ακαδημία εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με την έκθεση «Κάρολος Α’: Βασιλιάς και συλλέκτης» (27/1-15/4) με έργα από την πιο σπουδαία συλλογή τέχνης του 17ου αιώνα. Μπαρόκ πίνακες, αριστοτεχνικές μινιατούρες, ταπισερί και γλυπτά που βρίσκονταν κάποτε στην κατοχή του βασιλιά της Αγγλίας, προτού διασκορπιστούν στην Ευρώπη μετά την εκτέλεσή του το 1649, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά μαζί από μουσεία του Λονδίνου, το Πράδο και το Λούβρο για να αναδείξουν την τεράστια επίδραση της συλλογής στην εξοικείωση με την πολυμορφία της ευρωπαϊκής τέχνης.

.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο