Με τη διάταξη που κάνει δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας να κυριαρχεί
στην επικαιρότητα εξαιτίας και των προειδοποιητικών «βολών» από τον
βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να
ψηφιστεί, συζητείται στις 3 το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές της
Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Δείτε τη συζήτηση live

Το σχέδιο νόμου, εισάγεται στις 3 το μεσημέρι στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία και την Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Δευτέρα. Η κατάθεσή του γίνεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση έχει βαρύνει μετά και την έφοδο μελών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της υπουργού Εργασίας αλλά και της σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με κυρίαρχο σύνθημα την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός καθώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για ισχυρό πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα. Στο πλαίσιο αυτό, αλλάζει ο εμβληματικός νόμος 1264/82 για τις απεργίες, μετά από 36 χρόνια καθώς η νέα διάταξη προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν το 20%.

Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».Έτσι, ενώ με το ισχύον καθεστώς απαιτούνταν η πλειοψηφία από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) μέχρι το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) των τακτοποιημένων οικονομικά μελών, τώρα θα απαιτείται η πλειοψηφία από το 1/2 (50%).

Οι πρώτες προειδοποιητικές «βολές» από τον Θεωνά

Οι πρώτες προειδοποιητικές «βολές» εκ των έσω προήλθαν δια στόματος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος στην προκήρυξη απεργιών. Επεσήμανε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα πρέπει να ψηφιστεί και ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμα τους βουλευτές του κόμματος.

Ο όγκος του πολυνομοσχεδίου, συνολικά πάνω από 1.400 σελίδες (μαζί με την αιτιολογική έκθεση και τα συνοδευτικά έγγραφα), στις οποίες περιλαμβάνονται και διατάξεις και για άλλα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, (όπως πλειστηριασμοί , επιδόματα κ.α) έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παπακώστα: Σκέφτομαι αν πρέπει να ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο

«Το πολυνομοσχέδιο είναι συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, το σκέφτομαι, το μελετώ δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα το ψηφίσω» ήταν η απάντηση της ανεξάρτητης βουλευτού, Κατερίνας Παπακώστα στην ερώτηση εάν πρόκειται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

in.gr