Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου λόγω ανήσυχων ποδιών

Κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου λόγω ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διατροφικών Επιστημών Ξιανγκ Τζιαο, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαγνωσμένό σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν αυξημένα ποσοστά σχετιζόμενης με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητας.

Ειδικότερα, οι γυναίκες είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιαγειακής νόσου σε εύρος δεκαετίας, συγκριτικά με όσες δεν έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο.

«Τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων χρόνιων παθήσεων, αλλά προηγούμενες μελέτες για την θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας είχαν καταλήξει σε ασυνεπή αποτελέσματα. Η έρευνά μας ξεκαθαρίζει ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει την σχετική με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεκριμένα», εξηγεί ο Δρ Τζιαο.

Συνήθως τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν και άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάκριση αν ο σχετιζόμενος με την καρδιαγγειακή νόσο θάνατος οφείλεται στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή σε άλλες καταστάσεις.

Ο Δρ Τζιαο και οι συνεργάτες του αφού εξαίρεσαν τους συμμετέχοντες που είχαν και άλλες παθήσεις διαπίστωσαν ότι η σχέση καρδιαγγειακού θανάτου και συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ήταν ισχυρή.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 57.417 γυναίκες, κατά μέσο όρο 67 ετών, από τη μελέτη Nurses’ Health Study που εξετάζει σε βάθος χρόνου την επίπτωση διαφόρων παραγόντων (διατροφή, ορμόνες, περιβάλλον, εργασία) στην υγεία των νοσηλευτών και στην εκδήλωση διαφόρων παθήσεων.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ανά δύο χρόνια από το 2002 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 6.448 θάνατοι. Όταν μελετήθηκε αιτία των θανάτων διαπιστώθηκε ότι οι πάσχουσες από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024