Η δημιουργία του πρώτου πιλοτικού «χειροτεχνικού χωριού» βρίσκεται ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν οι χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα με την επωνυμία WoWo’s (Working Women Stories), κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για να ξαναζωντανέψουν χωριά της πατρίδας μας με ελάχιστους ηλικιωμένους κατοίκους.

Το θέμα αυτό, καθώς και γενικότερα η ανάδειξη της χειροτεχνίας και η σημασία που μπορεί να έχει για την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα μας, ειδικά μέσα στις συνθήκες κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε με την ευκαιρία της πραγματοποίησης μπαζάρ της πρωτοβουλίας χειροτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα με την επωνυμία Working Women Stories.

Η συντονίστρια της κίνησης των WoWo’s, Άννα Λιάκου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα φορολογίας του κλάδου που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε, άραγε, να είμαστε νόμιμες ως χειροτέχνισσες, με όρους που να μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε, με φορολογία συμβατή με τα όσα πουλάμε και με τα γενικότερα έξοδά μας ως μητέρων, γιαγιάδων, συζύγων και όχι μόνο;»

Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από έργα που χάρισαν οι χειροτέχνες της πρωτοβουλίας, στην εκδήλωση που έγινε στον πολυχώρο «Επήρεια – Πολιτισμός», στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου 44, πήγαν στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί», που αποτελείται από μη κερδοσκοπικά σωματεία και ιδρύματα, τα οποία εργάζονται εδώ και είκοσι χρόνια για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιά ετησίως.

Ανάμεσα στους χειροτέχνες που προσέφεραν τα έργα τους ήταν και πρόσφυγες που ενημερώθηκαν για την εκδήλωση και τους σκοπούς της και θέλησαν να συμμετάσχουν δωρίζοντας έργα τους. Η πρωτοβουλία WoWo’s, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσει τις δράσεις της για την ανάδειξη της χειροτεχνίας και του έργου των χειροτεχνών μέσα από  εκδηλώσεις-συζητήσεις και μπαζάρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr