Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο Αρέθουσα στην Χαλκίδα

Εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο Αρέθουσα στην Χαλκίδα

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας θα εγκαινιάσουν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο νέο Μουσείο «Αρέθουσα», τα έργα που εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα με αυτεπιστασία από την Εφορεία και συγχρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (2007-2013).

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας θα εγκαινιάσουν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο νέο Μουσείο «Αρέθουσα», τα έργα που εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα με αυτεπιστασία από την Εφορεία και συγχρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (2007-2013).

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

Ι. Την «οικία» του Ενετού βαΐλου, κτήριο διοικητικού χαρακτήρα με τρείς βασικές οικοδομικές φάσεις. Η παλαιότερη ανάγεται στον 13ο/14ο αιώνα και αποτελεί το μόνο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής του Negrοponte. Αργότερα κατά την οθωμανική περίοδο το κτήριο μετασκευάζεται σε αρχοντική κατοικία, ενώ στα τέλη πλέον του 19ου αιώνα αποκτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

ΙΙ. Το γυμνάσιο ρωμαϊκών χρόνων, τη λεγόμενη «παλαίστρα», όπου αποκαλύφθηκε ένα συγκρότημα κτηρίων, που μπορεί να ταυτιστεί με γυμνάσιο και λουτρό. Ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αιώνα και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αθλήματα.

ΙΙΙ. Την α΄ φάση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», η οποία εμπεριείχε την αποκατάσταση του εργοστασίου οινοπνευματοποιίας «Αρέθουσα» των αρχών του 20ου αιώνα, μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, που το φιλοξενεί, καθώς και τη μετατροπή αυτού σε διαχρονικό Μουσείο.

Επίσης, το σχεδιασμό του συνόλου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και την υλοποίηση τμήματος αυτής. Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ενώ η ΕΦΑ Ευβοίας ολοκλήρωσε με αυτεπιστασία τη μελέτη και τμήμα της έκθεσης. Η νέα έκθεση αναφέρεται στο παρελθόν της Π.Ε. Εύβοιας από την προϊστορία έως τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά τεκμήρια και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στο Νέο Μουσείο «Αρέθουσα».

Την ημέρα των εγκαινίων, το πρωί, ώρα 11:00-13:00, αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ευβοίας θα υποδέχονται τον κόσμο και θα του αποκαλύπτουν τα μυστικά των μνημείων, της «οικίας» του Ενετού βαΐλου και του ρωμαϊκού γυμνασίου. Το απόγευμα, ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση εγκαινίων στο νέο Μουσείο, την οποία θα πλαισιώσει ξενάγηση στους εκθεσιακούς του χώρους. Σε αυτούς, πέραν του τμήματος της αρχαιολογικής έκθεσης, που έχει ήδη υλοποιηθεί, θα λάβουν χώρα η μουσική παράσταση, «καλώς ήρθατε στο όνειρό μου» από το συνθέτη και συνεργάτη του ωδείου «Μαρσύας» ALEXANDROS και η εικαστική παρέμβαση, «NANOURISMATA» του φωτογράφου Γιώργου Ζαφειρίου. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών (ώρα 20:30) από την Αγνή Στρουμπούλη.

Η αποκατάσταση των ανωτέρω μνημείων, που έχουν καταστεί πλέον σημαντικά τοπόσημα στο δομημένο περιβάλλον της πόλης, και η πιλοτική έστω λειτουργία τους ενάμιση χρόνο τώρα, καταδεικνύουν ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν δυναμικά ως θύλακες πολιτισμού και τόποι επικοινωνίας των πολιτών, αλλά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αστικού ιστού και στην κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024