Παλιές αποθήκες Ελαιουργικής. Ελευσίνα. Πρωινό Κυριακής. Από νωρίς ο χώρος γεμίζει με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Προετοιμάζονται μόνοι τους στο προαύλιο λίγο πριν ξεκινήσει η πρόβα ενόψει του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), που θα γίνει το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χορευτές από 45 σωματεία του Συνδέσμου […]

Παλιές αποθήκες Ελαιουργικής. Ελευσίνα. Πρωινό Κυριακής. Από νωρίς ο χώρος γεμίζει με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Προετοιμάζονται μόνοι τους στο προαύλιο λίγο πριν ξεκινήσει η πρόβα ενόψει του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), που θα γίνει το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Χορευτές από 45 σωματεία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Ν. Ελλάδος και Νήσων, περίπου 600 στον αριθμό, βρίσκουν γρήγορα την θέση τους στο εσωτερικό της αποθήκης και η λύρα δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει ο χορός.

Ανδρες και γυναίκες χορεύουν πιασμένοι από τους καρπούς, χτυπούν τα πόδια στο έδαφος και ο χώρος σείεται. Αυτή την εικόνα θα δουν όσοι παρευρεθούν το ερχόμενο Σάββατο όταν 2.500 χορευτές από όλη την χώρα θα γεμίσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και υπό τους ήχους της λύρας, του ασκιού και του νταουλιού θα χορέψουν 25 χορούς, άρρηκτα συνδεδεμένους με την ιστορία των Ποντίων, μεταξύ των οποίων τους ούτσαϊ, σερανίτσα, λετσίνα, φόνα, κότσαρι και την κορωνίδα των ποντιακών χορών τον πυρρίχιο.

Η κάμερα του in.gr βρέθηκε σε μια από τις πρόβες του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων και κατέγραψε τις πυρετώδεις προετοιμασίες των χορευτών.«Σε αυτό το 13ο φεστιβάλ θα έρθουν 2.500 χιλιάδες χορευτές σαν κεριά αναμμένα από όλη την Ελλάδα, να δώσουν το παρών και να δώσουν σε όλους το μήνυμα ότι ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων αλλά και γενικότερα ο ελλαδικός ποντιακός χώρος, τιμά τους προγόνους του και μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενεές αυτό που παρέλαβε από τους προγόνους του» αναφέρει ο κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κατά την διάρκεια της πρόβας.

Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ξεκίνησε το 2005 και αποτελεί την κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της Π.Ο.Ε., μέχρι σήμερα έχει διοργανωθεί σε 7 διαφορετικές πόλεις. Μετά το 2008 και το 2012, την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Ν. Ελλάδος & Νήσων. Η μεγάλη γιορτή των ποντιακών χορών θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, και είναι αφιερωμένη στη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Υψηλαντών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, εξού και ο τίτλος «Υψηλαντών το Οραμαν Πυρρίχιου το Σθένος». Στον Πειραιά μάλιστα πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου 2017, στην πλατεία Αλεξάνδρας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός.

«Είναι η κορωνίδα των εκδηλώσεων που κάνει η Π.Ο.Ε. Μιλάμε για 2.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα από 453 σωματεία. Πιστεύουμε να γεμίσουμε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Βάζουμε την αγάπη μας, το μεράκι μας, την θετική μας σκέψη και πολύ δουλειά» εξηγεί ο κ. κ. Ηλίας Υφαντίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του εφετινού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και δάσκαλος λύρας. Όπως εξηγεί ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά μεγάλος για να μπορέσουν να συντονιστούν όλοι μαζί «όταν όμως υπερτερεί η αγάπη και το μεράκι για αυτό που κάνεις, η ένταση και η δύναμη των προγόνων σε συνεπαίρνει και το αποτέλεσμα είναι καλό».

Στη φετινή διοργάνωση, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές, με τον παλμό 2.500 χορευτών και την ψυχική ανάταση των εκατοντάδων θεατών που θα παρευρεθούν στο ΣΕΦ, θα ταξιδέψουμε στους δρόμους του αλησμόνητου Ευξείνου, μέσα από δρώμενα και διαδικασίες που θεμελιώνουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. «Θα δώσουμε μηνύματα και για αυτά που συμβαίνουν σήμερα και για τις ρίζες μας και εννοείται ότι μέσα θα υπάρχουν θέματα για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» καταλήγει ο κ. Υφαντίδης.

Το δρώμενο για την παρουσίαση του Σ.ΠοΣ. Ν. Ελλάδος και Νήσων στο φεστιβάλ του Σαββάτου έχει τίτλο «Η πένα βρήκε… το μελάνι» και αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των ξεριζωμό όσων κατάφεραν να επιβιώσουν από τους Νεότουρκους. «Και τελικά η πένα βρήκε το μελάνι και έγραψε στο χαρτί, αυτά που έφερε η ζωή. Εμείς ως συνεχιστές στο αέναο Ευξείνειο ταξίδι, ζούμε και ξαναζούμε τις νουθεσίες των προγόνων μας, μέσα από το σήμερα […] Με βήμα σταθερό, αλλά πάντοτε γοργό, θα σηματοδοτήσουμε τον τόπο μας και με το κεφάλι ψηλά ατενίζουμε το μέλλον, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος και το κάλεσμα του παρόντος», καταλήγει το κείμενο του δρώμενου που θα αναγνώσει η κυρία, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου.

Κατά την διάρκεια της πρόβας, που έγινε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, λύρα έπαιξαν οι Ηλίας Υφαντίδης και Γιώργος Κουλαξουζίδης, αγγείο οι Παντελής Νικολαίδης και Χριστόφορος Κοσμίδης και νταούλι οι Θεοδόσης Εφραιμίδης, Παναγιώτης Κοπαλίδης και Κώστας Ευθυμιάδης.

Πού και πότε

13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ)

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ωρα έναρξης: 18.00

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr