Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για όλα στο in.gr

O Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για όλα στο in.gr

Δεν χρειάζονται συστάσεις, δεν χρειάζεται να θυμηθείς αν τους έχεις ξανακούσει κάπου και είναι μάλλον απίθανο να μην τους εκτιμάς. Είναι η Σπείρα Σπείρα, και είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Δεν χρειάζονται συστάσεις, δεν χρειάζεται να θυμηθείς αν τους έχεις ξανακούσει κάπου, δεν χρειάζεται καν καμία προσπάθεια να σκεφτείς αν σου άρεσε ή όχι κάποια παράστασή τους. Είναι η Σπείρα Σπείρα, και είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Από το 1999 η ταλαντούχα ομάδα που έφτιαξε ο Κραουνάκης αλωνίζει στη νυχτερινή Αθήνα αφήνοντας κάθε φορά το δικό της λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή.

Μετά το «Όλοι ένα» η παρέα επιστρέφει ανανεωμένη και συναισθηματική. Δυνατοί καλλιτέχνες, φωνές και μουσικοί, με σπουδαίες κριτικές από κοινό και κριτικούς για τo ταλέντο τους, μας καλούν τώρα να κάνουμε μαζί τους μια «βουτιά» στα τραγούδια που αγαπάμε πολύ, σε ένα αληθινά ιαματικό θέαμα τραγουδιών.

Μια ολόφρεσκη μουσική παράσταση από τα οκτώ αγόρια της Σπείρας με επίσημο καλεσμένο τους τον Σταμάτη Κραουνάκη, γεμάτη τραγούδια από όλες τις εποχές, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και του δικού μας αλλά και του συνθέτη όλα τα λατρεμένα φυσικά.

«Τα παιδιά της Σφίγγας» λοιπόν θα γίνουν τα δικά μας αγαπημένα παιδιά με τον Χ. Γεροντίδη, τον Σ. Καραθανάση, τον Κ. Μπουγιώτη, τον Ν. Σταδιάτη, τον Β. Ντρουμπoγιάννη, τον Β. Πράπας, τον Γ. Στιβανάκης και τον Χ. Φλέουρα να δίνουν στη σκηνή της Σφίγγας τον καλύτερό τους εαυτό.

Ανάμεσα σε παρτιτούρες, κείμενα, μικρόφωνα και φυσικό το πιάνο του κατάφερα να ξεκλέψω λίγες κουβέντες από τον Σταμάτη Κρουνάκη για αυτή την ανδροπαρέα που έχει φτιάξει στη Σφίγγα.

Πως και αποφάσισαν φέτος τα αγόρια να μείνουν μόνα τους στη σκηνή;
Κατ’ αρχήν δεν είναι μόνα τους. Είμαι εκεί και παρών την ώρα που πρέπει. Με το «Όλοι ένα» εγώ έκλεισα έναν κύκλο, όσον αφορά το δεδομένο έργο μου. Έχω μερικά πράγματα για φέτος και το «Ντουέντε» στο Θέατρο Τέχνης που είναι αρκετά βαρύ φορτίο. Η ιδέα είναι να πάμε στη Σφίγγα δηλαδή σε ένα μαγαζί που μας ερέθισε να δοκιμάσουμε μια συνθήκη ανδρικής τραγουδιστικής συλλογικότητας και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα πολλαπλής λειτουργία όπου πιε όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την άνεση να αναπτύξουν, μια ισχυρή παρουσία. Είναι και οι οχτώ καταπληκτικοί.

Έχουν μια άλλη δυναμική οι ανδροπαρέες;
Συνέβη από τα χρόνια της Σπείρας να παραμείνει αυτό ο πυρήνας. Αυτή τη στιγμή αυτούς έχω για παρέα. Φρόντισα να κάνω ένα ερωτικό πρόγραμμα, ερεθιστικό και απόλυτα λαϊκό.

Ποια είναι τα τραγούδια που συνθέτουν ένα «ιαματικό» θέαμα;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας δώσω ορισμό για αυτό. Πήραμε από παντού. Παλιά, καινούργια, δικά μου, άλλων. Ό,τι αγαπάμε, ό,τι είχαμε αποθυμήσει. Στιβαρά, δραματικά και πολύ αστεία. Απ’ όλες τις μεριές του κόσμου και που μας δίνουν χαρά να τα παίξουμε. Νιώθαμε καλά όλοι όπως τα στήναμε. Αυτό ήτανε το μέτρο.

Ποια είναι αυτά που θεραπεύουν εσένα;
Του Μπαχ, του Άρβο Περτ, του Ρούφους Γουέινραϊτ. Να, αυτούς αγαπώ.

Ποσα χρόνια μετράει η σπείρα;
17 στα 18, από το 1999.

Έχεις μετρήσει ποτέ πόσοι καλλιτέχνες έχουν περάσει από την παρέα της;
Ουυυυυυ πάρα πολλοί, πάνω από 60. Ονόματα πολλά, όλοι άξιοι και προχωράνε δυνατά. Κυρίως αυτό που μου δίνει χαρά είναι ότι όσοι βγήκαν από εδώ είναι χρήσιμοι, κάνουν ωραία πράγματα.

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μέλος;
Ταλέντο και αντοχή στη φτώχεια και στη μοιρασιά.

Πως θα σωθούμε από την σημερινή μιζέρια;
Με δουλειά και τέχνη και τσαμπουκά.

Πιστεύεις ότι η λύση στο αδιέξοδο θα έρθει από την πολιτική;
Όχι πιστεύω ότι θα καταρρεύσει η αθλιότητα από ανάγκη να γυρίσει η γη στους ανθρώπους. Τα κέντρα εξουσίας όσους πληθυσμούς και να φάνε λάχανο στο τέλος θα φάνε και τον εαυτό τους.

Αγαπημένο σου τραγούδι από το φετινό πρόγραμμα;
Α ναι το βασικό. Ένα υπέροχο ινδικό που του έβαλα λόγια.
Το τραγούδι του μαγαζιού. Μαύρα μάτια.
«Α να μην υπάρχει κανένας χωρίς ζευγάρι
Α να μην υπάρχει κανένας μοναχός..»

Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024