Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Watergate του Τραμπ και ο ρόλος του έλληνα συμβούλου

Το Watergate του Τραμπ και ο ρόλος του έλληνα συμβούλου

Βόμβα στα θεμέλια του Λευκού Οίκου και της διακυβέρνησης Τραμπ είναι οι αποκαλύψεις περί του φερόμενου ρωσικού δακτύλου στις αμερικανικές εκλογές και του ρόλου των επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου.

Βόμβα στα θεμέλια του Λευκού Οίκου και της διακυβέρνησης Τραμπ είναι οι αποκαλύψεις περί του φερόμενου ρωσικού δακτύλου στις αμερικανικές εκλογές και του ρόλου των επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου.

Οι Πολ Μάνφορτ και Ρικ Γκέιτς, που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ανάδειξη του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία και οι οποίοι παραδόθηκαν αυτοβούλως στις αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για αθέμιτη συνεργασία του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, κατέθεσαν ότι είναι αθώοι.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, η κυβέρνηση ζήτησε να οριστεί εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Μάναφορτ και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Γκέιτς, ενώ αμφότεροι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, «οι παραπομπές των δυο πρώην συμβούλων του Τραμπ ουδεμία σχέση έχουν με τον πρόεδρο ή την προεκλογική του εκστρατεία, ούτε αποδεικνύουν κάποια αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του επιτελείου του με την Ρωσία».

Ο ρόλος του έλληνα συμβούλου του Τραμπ

Όσο για τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλό του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Τζόρτζ Παπαδόπουλο, που ομολόγησε ότι έδινε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI αναφορικά με την φερόμενη σχέση του Τραμπ με τη Μόσχα, η Σάντερς υποστήριξε ότι ο 30χρονος ομογενής είχε μόνο «θέση εθελοντή» και πως ο ρόλος του ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος».

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν εντούτοις ότι ο Παπαδόπουλος άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο το 2016 και φέρεται να λειτουργούσε ως μεσολαβητής προκειμένου να εξασφαλίσει συνάντηση των επιτελών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους, ακόμη και συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, ο Παπαδόπουλος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας φέρεται να συναντήθηκε με «καθηγητή» από τη Ρωσία που τον ενημέρωσε ότι κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον, μέσα από χιλιάδες e-mail. Προφανώς πρόκειται για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που υπέκλεψαν χάκερς από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και που έφεραν το καλοκαίρι του 2016 στη δημοσιότητα τα Wikileaks. Ενώ από την έρευνα του FBI για τον ελληνοαμερικανό προκύπτει ότι κι άλλα στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ γνώριζαν αυτές τις επαφές με τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάντερς, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ «δεν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα και πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ», στο οβάλ γραφείο επικρατεί πανικός, καθώς είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου του Τραμπ προσάγονται στη Δικαιοσύνη για τις φερόμενες επαφές του αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία. Επαφές που κατ’επανάληψη έχει προσωπικά αρνηθεί.

Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ξεκίνησε να επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον προσωπικά, προτρέποντας τις δικαστικές αρχές -μέσω του προσφιλούς του Twitter- να στρέψουν την προσοχή τους στα δικά της σκάνδαλα.

Ωστόσο, εγχώριοι παρατηρητές μιλούν ήδη για ξήλωμα του πουλόβερ στην Ουάσιγκτον, ενώ στους
κόλπους των Ρεπουμπλικανών αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι η υπόθεση ίσως αποτελέσει το «Watergate» του Ντόναλτ Τραμπ.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προκύψουν περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία και για τον ίδιο τον
αμερικανό πρόεδρο, όπως εκτιμούν τα αμερικανικά μέσα. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον των τριών πρώην έμπιστων του Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ ίσως να έχει στη διάθεσή του πολλά περισσότερα στοιχεία από όσα είναι επί
του παρόντος διατεθειμένος να φέρει στο φως.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024