
Ρωσία: Εφημερίδα θέλει να οπλίσει τους δημοσιογράφους της
Η διεύθυνση της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» θέλει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους της ώστε να αισθάνονται ασφαλείς, μετά την επίθεση που δέχτηκε μια ραδιοφωνική παραγωγός του σταθμού «Ηχώ της Μόσχας».
Η διεύθυνση της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» θέλει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους της ώστε να αισθάνονται ασφαλείς, μετά την επίθεση που δέχτηκε μια ραδιοφωνική παραγωγός του σταθμού «Ηχώ της Μόσχας».
«Αν το κράτος δεν είναι έτοιμο να μας υπερασπιστεί, θα πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας» εξήγησε ο Σεργκέι Σοκόλοφ, αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν οι δημοσιογράφοι μένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην αυθαιρεσία που βασιλεύει στον δρόμο και στην ολιγωρία των δυνάμεων της τάξης, δεν υπάρχει άλλη λύση», υποστήριξε.
Η Τατιάνα Φελγκενγκάουερ, 32 ετών, αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, μαχαιρώθηκε μέσα στην αίθουσα σύνταξης από έναν άνδρα ο οποίος φέρεται πως αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Η δημοσιογράφος παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο.
«Θέλω να εξοπλίσω τους συντάκτες. Δεν έχω άλλα μέσα. Είχαμε πολλές απόπειρες δολοφονίας» δήλωσε ο διευθυντής της Νόβαγια Γκαζέτα, Ντμίτρι Μουράτοφ, μιλώντας στον σταθμό «Ηχώ της Μόσχας». «Θα στείλω ορισμένους από τους εργαζόμενους για μαθήματα (αυτοάμυνας). Θα συνάψουμε μια συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών. Θα παραγγείλουμε και θα αγοράσουμε όπλα», συνέχισε.
Η εφημερίδα ερευνά «ευαίσθητα» θέματα, όπως τη διαφθορά, τη συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία ή ακόμη και τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία. Έξι δημοσιογράφοι ή συνεργάτες της έχουν σκοτωθεί από το 1993. Η γνωστότερη από αυτούς ήταν η Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στην είσοδο του κτιρίου όπου διέμενε.
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα ασφαλείας τα οποία θεωρεί αναγκαία, υπό τον όρο ότι θα τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση.
Οι Ρώσοι έχουν δικαίωμα να αγοράζουν αμυντικά όπλα με την προϋπόθεση ότι θα πάρουν άδεια από τις αρχές, αφού υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις (ψυχιατρικές και τοξικολογικές) και παρακολουθήσουν ένα μάθημα για να ξέρουν πώς να τα χειρίζονται. Η εταιρεία παραγωγής των Καλάσνικοφ ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι θα κάνει έκπτωση 10% στους δημοσιογράφους που επιθυμούν να αγοράσουν αμυντικά όπλα (για παράδειγμα, με πλαστικές σφαίρες) και ότι είναι έτοιμη να τους δώσει συμβουλές για όσα ερωτήματα έχουν σχετικά με θέματα αυτοάμυνας.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις στη Γαλλία για την απόπειρα επίθεσης στην Bank of America
- Μπαρτομέου: «Γελάω όταν με αποκαλούν τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της Μπαρτσελόνα»
- Greek PM on Tempi Trial, Fuel Pass etc. in Weekly Post
- Πώς θα εξελιχθεί η επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Πρωταπριλιά – Οι «κόκκινες» περιοχές
- Η πρώτη εμφάνιση του Μάρτιν Σορτ μετά την αυτοκτονία της κόρης του
- Θετικά νέα για την πορεία της υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»
