Θεοδοσιάδης: Να μην αντιμετωπιστεί το φαρμακείο ως εμπορικό κατάστημα
Μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το φαρμακείο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα στέλνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδη, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το φαρμακείο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα στέλνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδη, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδοσιάδης αναφερόμενος στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, απευθύνει για μια ακόμη φορά μήνυμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζοντας ότι «για τον κλάδο βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί απέναντι σε όλα τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, ότι το φαρμακείο, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν θα αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα αλλά ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόληψης».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι η συνταγματική επιταγή περί παροχής στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου εξασφαλίζεται μόνο από τους φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες των φαρμακείων τους, δοθέντος ότι όπως έχει δεκτό σε προηγούμενη απόφαση «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση» (ΣτΕ Ολομ. 229/2014).
Ο ΠΦΣ σε έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τόνιζει ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία θα πρέπει να αποτελέσει (σε συνδυασμό με προγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφενός μεν οδηγό για την ελληνική Πολιτεία τα επόμενα χρόνια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, αφετέρου δε φρένο σε όσους ονειρεύονται (ή και ορέγονται) την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα».
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κίνα: Στρατιωτικές πτήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν
- Το Ισραήλ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι τα αποθέματά του σε πυραύλους αναχαιτίσεων εξαντλούνται επικίνδυνα
- Τα ΗΑΕ αναφέρουν ότι η πυρκαγιά σε εγκατάσταση πετρελαίου στο Αμπού Ντάμπι τέθηκε υπό έλεγχο
- Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο
- Η Γερμανία δεν συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο και δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε, δήλωσε ο Μερτς
- Γιορτή σήμερα 15 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο


